• Turkhane Logo

ABD’den Ukrayna’ya yeni Javelin füzesi sevkiyatı

Batılı ülkelerin bugün Rusya'ya yönelik ek yaptırımlar açıklaması bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dün yaptığı konuşmada Rusya askerlerini sadece 'zevk için' insanları sokaklarda, evlerinde vurmakla, kuyulara atmakla ve tankla ezmekle suçladı.

11:20 06 Nisan 2022 Çarşamba
ABD’den Ukrayna’ya yeni Javelin füzesi sevkiyatı
Batılı ülkelerin bugün Rusya'ya yönelik ek yaptırımlar açıklaması bekleniyor. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde dün yaptığı konuşmada Rusya askerlerini sadece 'zevk için' insanları sokaklarda, evlerinde vurmakla, kuyulara atmakla ve tankla ezmekle suçladı.

9:43 Dışişleri Bakanlığı: Buça ve İrpin’den gelen katliam görüntüleri dehşet verici ve insanlık adına üzücü

Dışişleri Bakanlığı, Buça ve İrpin’in de aralarında bulunduğu çeşitli bölgelerden basına yansıyan katliam görüntülerinin “dehşet verici ve insanlık adına üzücü” olduğunu açıkladı. “Ukrayna halkının acısını paylaşıyoruz” denen açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Masum sivillerin hedef alınması asla kabul edilemez. Konunun bağımsız bir soruşturmaya tabi tutularak sorumlularım tespit edilmesi ve hesap vermelerinin sağlanması temel beklentimizdir.”


9:35 ABD’den Ukrayna’ya 100 milyon dolarlık yeni Javelin füzesi sevkiyatı

ABD yetkilileri Ukrayna’ya yeni destek paketi kapsamında 100 milyon dolarlık Javelin füzesi göndereceklerini söyledi. Bu anti-tank füzeleri Rus tanklarına karşı yaygın bir şekilde kullanılıyor. Bu paket, ABD’nin Ukrayna’ya Ağustos’tan beri gönderdiği altıncı yardım paketi olacak. ABD Dışişleri Bakanlığı, bu paketle birlikte 24 Şubat’ta işgal başladıktan sonra gönderdikleri askeri ekipmanların değerinin 1,7 milyar dolara çıkacağını belirtti.


9:24 Buça Belediye Başkanı Fedoruk: Rusya kentte 320 civarı sivili öldürdü, bir kısmına tanık oldum

BBC’ye konuşan Buça Belediye Başkanı Anatoli Fedoruk, Rusya’nın Buça’yı işgali sırasında 320 sivilin vurularak öldürüldüğünü söyledi. Fedoruk bu cinayetlerin bir kısmına bizzat tanık olduğunu belirtti: “Kiev tarafına gitmeye çalışan üç sivil aracı vahşice vurdular. Başka bir sefer de bir adam hamile eşini vurmamaları için yalvarıyordu fakat acımasızca vurup öldürdüler.”

Fedoruk Rus birliklerinin yerel siyasetçileri de yakalamaya çalıştığını söyledi. Rus ordusunun savaş suçu işlediği iddialarını reddeden Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’a seslenen Fedoruk “Buça’ya gel de cesetleri gördükten sonra ailelerinin, annelerinin, kocalarının, çocuklarının gözlerinin içine bak” dedi.


9:16 Çek Cumhuriyeti Ukrayna’ya Sovyet tankları verdi

Çek Cumhuriyeti 41 gün önce başlayan Rus işgalinin ardından Ukrayna’ya doğrudan taarruz silahı gönderen ilk Avrupa Birliği ülkesi oldu. Reuters ajansına konuşan üst düzey Çek yetkilileri, Sovyetler Birliği üretimi T-72 tankları ve BCP-1 piyade saldırı aracının Ukrayna’ya gönderildiğini söyledi.

Tanklarla dolu bir trenin fotoğrafı daha önce Çekya yerel basınında yer almıştı. Konu hakkında parlamentoda konuşan Dışişleri Bakanı Jana Cernochova ise Ukrayna’ya gönderdikleri yardımlar hakkında bir bilgi veremeyeceklerini söyledi. Cernochova ülkesinin Ukrayna’ya yapabileceği tüm yardımı yaptığını, bundan sonra da hem hafif hem ağır silahlar göndermeye devam edeceklerini açıkladı.


9:15 BM Raporu: Ukrayna içinde 7,1 milyon kişi işgal yüzünden evlerinden oldu
BMye bağlı Uluslararası Göç Örgütü (IOM), Ukraynada savaş nedeniyle 7,1 milyon kişinin evlerini terk etmek zorunda kaldığını açıkladı. Kuruluş, bunun 16 Martta yayınlanan ilk rapora kıyasla yüzde 10luk bir artış anlamına geldiğini belirtti.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği bunun Rus işgali yüzünden evlerinden kaçmak zorunda kalan 10 millyondan fazla kişinin bir parçası olduğunu kaydetti. IOMnin raporuna göre evlerini terk etmek zorunda kalan hanelerin yarısından fazlası çocuklu ve yüzde 57sinin yanında yaşlı bir aile mensubu var. Yüzde 30luk bir kesimin de kronik rahatsızlığı bulunuyor.



8:12 Batılı ülkeler Rusyaya karşı yeni yaptırımlar açıklayacak

ABD, Batılı ülkelerin bugün Rusyaya karşı ek yaptırımlar açıklayacağını duyurdu. Ukraynanın Buça kentinde savaş suçu işlediği suçlamaları nedeniyle, son günlerde Moskovaya yönelik yaptırımların dozunun artırılması çağrıları yapılıyordu.

Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, yeni yaptırımların Rusyanın finans ve devlete ait şirketlerini etkileyeceğini, bazı yetkililerle oligarklara da yeni yaptırımlar getirileceğini belirtti. Psaki bu adımın Putinin savaşını fonlayan Rus kleptokrasisini hedef alacağını söyledi. Yeni yaptırımların Rusyadaki tüm yeni yatırımların yasaklanmasını da içermesi bekleniyor. Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de bugün açıklanacak ek yaptırımların Rus kömürüne ve Rus gemilerine yönelik olacağını belirtti.



5:22 Türkiye Büyükelçiliği Kieve geri döndü

Rus ordusunun Kieve yaklaştığı haberleri ardından 11 Martta Ukraynanın Çernivtsi kentine taşınan Türkiye Büyükelçiliği, dün (5 Nisan) itibarıyla Kieve geri döndüğünü duyurdu. Büyükelçilik bugünden itibaren Konsolosluk hizmetleri dahil faaliyetlerimizi Panasa Mirnoho 22 adresindeki binamızdan yürütmeye devam edeceğiz açıklamasını yaptı.



4:42 Lavrov: Batı, Buçadaki sivil ölümleri iddialarıyla görüşmeleri baltalamaya çalışıyor

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Batıyı Buçadaki ölümler üzerinden histeri yaratarak Moskova ve Kiev arasındaki müzakereleri baltalamaya çalışmakla suçladı. Ukrayna ve Batılı ülke yetkilileri, Rusyanın savaş suçu işlediğine dair kanıtlar olduğunu söylemiişti.

Resmi RIA Haber Ajansına göre Moskova suçlamayı reddediyor ve iddiaları büyük bir sahtekarlık olarak tanımlıyor. Uluslararası Ceza Mahkemesi, savaş suçu işlenip işlenmediğine dair soruşturmaya başladı ve kanıt toplamak için Ukraynaya bir ekip gönderdi.



3:12 Twitter Rus hükümetine ait resmi hesapları kısıtlayacak

Twitter, aralarında Rusya lideri Vladimir Putininkinin de bulunduğu 300den fazla Rus hükümetine ait resmi hesabı kısıtladı. Hesaplardan paylaşılan mesajlar, artık tavsiye edilmeyecek, bildirim gönderilmeyecek ve sitenin başka bir yerinde gzükmeyecek.

Söz konusu hesaplar, daha önce Ukraynanın işgaliyle ilgili dezenformasyon yapmakla eleştirilmişti, ancak Rus devletiye ilgili medya kuruluşları gibi Twitter tarafından bu şekilde kısıtlanmamıştı.

Ukraynanın işgalinden bu yana Twitter Rusyada ciddi şekilde kısıtlanıyor. Şirketten yapılan açıklamada silahlı çatışmaya girişmişken açık internete erişimi kısıtlayan tüm ülkelere karşı harekete geçileceğini söyledi.

Son güncelleme: 11:20 06.04.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı