• Turkhane Logo

ABD'den Ukrayna'ya: Rusya saldırırsa yardım ederiz

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın saldırması durumunda Ukrayna'nın kendini savunması için Washington'ın askeri destek vereceğini söyledi. Blinken, Cuma günü Rus mevkidaşı ile görüşecek.

08:32 20 Ocak 2022 Perşembe
ABD'den Ukrayna'ya: Rusya saldırırsa yardım ederiz
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın saldırması durumunda Ukrayna'nın kendini savunması için Washington'ın askeri destek vereceğini söyledi. Blinken, Cuma günü Rus mevkidaşı ile görüşecek.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başkent Kievde Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy ve mevkidaşı Dimitro Kuleba ile görüştü. Rusyanın askeri operasyon düzenlemesi durumunda ABDnin Ukraynaya destek olacağı sözü veren Blinken, Rusyanın sınırdaki askeri varlığı göz önünde bulundurulduğunda böyle bir müdahalenin her an başlayabileceğini ifade etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrovla planlanan görüşmesinde diplomatik kanalların açık tutulmasını umduğunu dile getiren Blinken, Rusya ile yaşanan gerginliği yatıştırmak için önceliğimizin diplomatik yol olduğunu açıkça dile getirdik dedi. Blinken, Rusyanın tüm diplomatik çabalara rağmen şu ana kadar aksine gerginliği tırmandırıcı adımlar attığını da sözlerine ekledi.

Lavrovla görüşmesinde Rusyanın diplomatik yolu reddetmesi durumunda bunun nelere mal olacağına da açıklık getirmeyi amaçladığını vurgulayan Blinken, ABD ve Avrupanın atacağı adımlara dikkat çekerek Rusyaya yönelik ticari, mali ve ekonomik yaptırımlar uygulanacağını belirtti. Blinkenın Cuma günü İsviçrenin Cenevre kentinde Lavrovla bir araya gelmesi bekleniyor. Blinken, Perşembe günü de Berlinde Almanya, Fransa ve İngilterenin dışişleri bakanlarıyla görüşecek.
Rusya: Ukraynaya silah satışı yapmayın
Rusya ise Blinkenin Kievdeki açıklamaları öncesinde NATO ülkelerinden Ukraynaya askeri desteğini ve silah satışını kesmesi istedi, ayrıca Washingtonı gerginliği tırmandırmakla suçladı. Rusya, Ukrayna sınırında yaklaşık 100 bin asker konuşlandırmış durumda. Rusya, NATOdan Ukraynayı üyeliğe kabul etmeyerek kendisine güvenlik garantisi verilmesini istiyor.

Ukraynaya silah satışı yapan ülkeler arasında ABD ve İngilterenin yanı sıra Türkiye de bulunuyor. Rusya, Türkiyeyi de Ukraynaya askeri teçhizat satmaması yönünde uyarmıştı. Ukrayna, Almanyadan da uzun zamandır savunma sistemleri satın almak istiyor. Ancak Almanya, buna yanaşmıyor.

Son güncelleme: 08:32 20.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı