• Turkhane Logo

ABD’den Türkiye’ye F-35 satışı açıklaması

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Türkiye’ye F-35 satışı hakkında açıklama yaptı.

00:27 01 Şubat 2024 Perşembe
ABD’den Türkiye’ye F-35 satışı açıklaması
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Sözcüsü John Kirby, Türkiye’ye F-35 satışı hakkında açıklama yaptı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, günlük basın brifinginde F-35lere ilişkin bir soruyu yanıtladı.

Kirby, Rusya yapımı S-400 Hava Savunma Sisteminin konuşlandırılması nedeniyle ABDnin Türkiyeye F-35 savaş uçağı satışında hala sorun yaşadığını söyledi.

Kirby, Ankaranın, ABDnin S-400lere ilişkin endişelerini gidermesi halinde yeniden F-35 programına katılmasının mümkün olduğunu da belirtti.

Türkiyede temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Vekili Victoria Nuland, Rusyadan alınan S-400 füze savunma sistemiyle ilgili durumun çözülmesi halinde Türkiyeyi yeniden F-35 programına kabul etmekten memnuniyet duyacaklarını belirtmişti.

F-16 DÜĞÜMÜ ÇÖZÜLDÜ

Türkiye’nin İsveç’in NATO’ya girmesine onay vermesinin ardından Washington ile Ankara arasında yaşanan F-16 düğümü çözülmüştü.

Washington yönetimi, Türkiyeye 40 F-16 Blok 70 savaş uçağı ile 79 F-16 modernizasyon kitinin satılmasını onaylayan resmi tebligatı ABD Kongresi’ne gönderdiği göndermişti.

ABD Kongresi’nin satışı değerlendirmek için 15 günlük yasal süresi bulunuyor, bu süre zarfında itiraz olmazsa 23 milyar dolarlık satış resmen gerçekleşmiş olacak.

ABD Dışişleri Bakanlığı, eş zamanlı olarak Yunanistana daha gelişmiş F-35 savaş uçaklarının satışını tamamlamak istediği konusunda da kongreye resmi bildirimde bulunmuştu.

Son güncelleme: 00:27 01.02.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı