• Turkhane Logo

ABD'den Rusya'ya küresel gıda sistemine saldırı suçlaması

ABD Dışişleri Bakanı Blinken Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Moskova'yı eleştirdi. Blinken,

23:30 03 Ağustos 2023 Perşembe
ABD'den Rusya'ya küresel gıda sistemine saldırı suçlaması
ABD Dışişleri Bakanı Blinken Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen Moskova'yı eleştirdi. Blinken,

DW Türkçede yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken BM Güvenlik Konseyinde Rusyayı hedef aldı ve Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekilen Moskovayı şantaj yapmakla suçladı. Perşembe günü BMnin New Yorktaki merkezinde gıda güvensizliğiyle ilgili bir toplantıya başkanlık eden Blinken, 15 üyeli Konseye açlığın silah haline getirilmemesi gerektiğini söyledi. Geçen yıl Ukraynayı işgal etmesinin küresel gıda sistemine bir saldırı başlattığını söyleyerek Rusyayı hedef alan Blinken, geçen ay Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekildiği için Moskovayı eleştirdi.

BM ve Türkiye arabuluculuğunda Temmuz 2022de imzalanan anlaşma, Ukrayna Savaşı sırasında Kievin deniz yoluyla tahıl ihracatına izin veriyordu. Anlaşma, savaşa rağmen Ukrayna tahılının piyasalara erişimini garanti altına alarak dünyadaki kıtlık riskini azaltmayı amaçlıyordu. Moskovanın anlaşmayı uzatmayı reddetmesi, tahıl fiyatlarının artmasına ve yoksul ülkelerin bundan olumsuz etkilenmesine yol açtı. Bu Konseyin her üyesi, Birleşmiş Milletlerin her üyesi Moskovaya Yeter artık, Karadenizi şantaj olarak kullanmaktan vazgeç demeli şeklinde konuşan Blinken, Dünyanın en savunmasız insanlarını koz olarak kullanmak artık yeter. Bu haksız ve vicdansız savaşa artık yeter ifadelerini kullandı.
Moskova garanti istiyor

Moskova, başta gübre bileşenleri olmak üzere kendi ihracatını ilgilendiren bir başka anlaşma konusunda da garanti talep ediyor. Güvenlik Konseyinin oturumunda konuşan Rusyanın BM Daimî Temsilci Yardımcısı Dimitriy Polyanskiy, Batı yaptırımlarının Rus gıda ve gübre ihracatını etkilediğini söyledi. Polyanskiy, Batı tarafından yapay olarak yaratılan ve Rus müteşebbislerin tarım ürünleri tedarik etme kabiliyetlerini etkileyen gayrimeşru engeller ortadan kaldırılmadıkça, tedarik zincirlerinin normal işleyişini yeniden tesis etmek ve diğer küresel gıda güvenliği sorunlarını ele almak pek mümkün olmayacaktır şeklinde konuştu.

Moskova, anlaşmadan geri çekilmesinin ardından Ukraynadan tahıl sevkiyatı için hayati önem taşıyan tesisleri hedef almaya başladı. Çarşamba günü Rus insansız hava araçlarının Tuna Nehri üzerinde Ukraynaya ait bir limanının altyapısına zarar verdiği bildiriliyor.
Dünyada tahıl fiyatları yüzde sekizden fazla arttı

ABDnin Salı günü Güvenlik Konseyinin aylık başkanlığını devralmasının ardından yapılan toplantıya başkanlık eden Blinken, Rusyanın Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekilmesinden bu yana dünya genelinde tahıl fiyatlarının yüzde sekizden fazla arttığını söyledi. Blinken ABC Newse verdiği demeçte ise Washingtonun toplantıya paralel olarak kabul edilen ve halihazırda 91 ülke tarafından imzalanmış olan gıdanın bir savaş silahı olarak kullanılmasını kınayan ortak bir bildiri yayınlamayı planladığını söyledi.

ABDli bir yetkilinin verdiği bilgiye göre, Blinken ayrıca 11 Afrika ülkesi ve Haitide gıda güvensizliği ve yetersiz beslenmeyle mücadele programları için 362 milyon dolarlık yeni fon sağlandığını duyurdu. 79 ülkede yaklaşık 345 milyon insan akut gıda güvensizliği ile karşı karşıya. Dünyada açlığın çeşitli nedenleri arasında silahlı çatışmaların yanı sıra iklim değişikliğinin etkileri de yer alıyor.

Son güncelleme: 23:30 03.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı