• Turkhane Logo

ABD'den 'Rusya' açıklaması: 'Kargaşa aylarca sürebilir'

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'da devlet ve Wagner arasındaki gerilimin getirdiği kargaşanın henüz bitmemiş olabileceğini, haftalar, hatta aylarca sürebileceğini iddia etti.

19:21 25 Haziran 2023 Pazar
ABD'den 'Rusya' açıklaması: 'Kargaşa aylarca sürebilir'
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'da devlet ve Wagner arasındaki gerilimin getirdiği kargaşanın henüz bitmemiş olabileceğini, haftalar, hatta aylarca sürebileceğini iddia etti.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusyada devlet ve Rus paralı asker grubu Wagner arasında başlayan ve dün akşam saatlerinde Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenkonun arabuluculuğuyla sona eren gerilim hakkında açıklamalarda bulundu.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Wagner lideri Yevgeniy Prigojinin isyanını Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin otoritesine eşi benzeri görülmemiş bir meydan okuma olarak değerlendiren Antony Blinken, bu meydan okumanın yarattığı kargaşanın henüz bitmemiş olabileceğini, haftalar, hatta aylarca sürebileceğini iddia etti.
ODAK NOKTAMIZ UKRAYNAGazete Duvarın haberine göre Rusyadaki durumun önemli soruları gündeme getirdiğine ve gerçek çatlakları gösterdiğine işaret eden ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Wagner savaşçılarının geleceğinin ne olacağını söylemek için henüz çok erken olduğunu ifade etti.

Söz konusu kargaşanın savaşın sürdüğü Ukraynadaki Rus imkan ve kabiliyetlerini de etkileyebileceğine işaret eden Antony Blinken, Odak noktamız, kararlı ve yılmaz bir şekilde Ukraynadır; Ukraynanın kendisini savunmak için duyduğu ihtiyaçlara sahip olması ve Rusyanın ele geçirdiği toprakları geri almasıdır açıklamasında bulundu.
Blinken, Rusların dikkatlerinin dağılmışlığı ve bölünmüşlükleri ölçüsünde Ukraynaya saldırmalarının daha zor olduğunu da sözlerine ekledi.
Ne olmuştu?
Rus paralı asker grubu Wagnerin kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagnere saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukraynayı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.
Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), silahlı isyan suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagnerin isyanını vatana ihanet olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskovaya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.
Günün sonunda Yevgeniy Prigojinin, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenkonun Rusyada gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojine yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, isyancı liderinin Belarusa gideceğini bildirmişti. 

Son güncelleme: 19:21 25.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı