• Turkhane Logo

ABD'den İsrail'in karşı çıktığı Filistin kararı

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 2018'de Başkan Joe Biden'in, selefi Donald Trump kapatmadan önce, Filistinliler’e diplomatik erişim noktası olan konsolosluğun yeniden kurulması için harekete geçme taahhüdünü yineledi. Söz konusu karar İsrail yönetimi ise karşı çıkıyor.

23:10 13 Ekim 2021 Çarşamba
ABD'den İsrail'in karşı çıktığı Filistin kararı
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın 2018'de Başkan Joe Biden'in, selefi Donald Trump kapatmadan önce, Filistinliler’e diplomatik erişim noktası olan konsolosluğun yeniden kurulması için harekete geçme taahhüdünü yineledi. Söz konusu karar İsrail yönetimi ise karşı çıkıyor.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Biden yönetiminin Filistinliler’le ilişkileri derinleştirme çabalarının bir parçası olarak ABD Konsolosluğu’nu Kudüs’te yeniden açmak için çalışmalarını hızlandırmayı planladığını söyledi.
Blinken, 2018de Başkan Joe Bidenin, selefi Donald Trump kapatmadan önce, Filistinliler’e diplomatik erişim noktası olan konsolosluğun yeniden kurulması için harekete geçme taahhüdünü yineledi.
İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah Bin Zayed El Nahyan ile Washingtonda düzenlediği basın toplantısında konuşan Blinken, İsrailin yeni çok partili yönetiminin karşı çıktığı açılış için bir tarih ise belirlemedi.
Blinken Dışişleri Bakanlığındaki basın toplantısında, Filistinliler’le olan bağları derinleştirmenin bir parçası olarak bir konsolosluk açma süreciyle ilerleyeceğiz dedi.
Biden yönetimi, Filistinliler’le Trump döneminde hasar gören ilişkileri, onarmaya çalışıyor.
Ancak bugünkü üçlü toplantı, Biden yönetiminin Trump için diplomatik bir başarı olarak görülen, İsrail ile Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn gibi Arap ülkeleriyle imzalanan ve Abraham (İbrahim) Anlaşmaları olarak kayıtlara geçen normalleşme sürecini benimsediğinin işareti olarak yorumlanıyor.
Trump, 2018’de konsolosluğu, Tel Avivden Kudüse taşınan ABD Büyükelçiliğine dahil etmişti. Bu adımlar İsrail tarafından memnuniyetle karşılanırken, Filistinliler’in tepkisini çekmişti.
Biden yönetimi ise, büyükelçiliği yerinde bırakırken konsolosluğu yeniden açacağını söylüyor. İsrail tüm Kudüsü başkenti olarak görüyor. Filistinliler ise İsrailin 1967 savaşında Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile birlikte ele geçirdiği Doğu Kudüsün, gelecekteki devletlerinin başkenti olmasını istiyor.
BAE, uzun yıllardır devam eden düşmanlığın ardından İsrail ile ilişkileri normalleştirmek için geçen yılın sonlarında harekete geçen dört Arap ülkesinden ilkiydi. Kısa süre sonra Bahreyn, Sudan ve Fas da BAE’yi izledi.
Filistinli yetkililer, bir Filistin devletinin kurulması yönünde ilerleme talep etmeden İsrail ile anlaşmaya vardıkları için Arap kardeşleri tarafından ihanete uğramış hissettiklerini söylüyor.
Biden yönetimi yetkilileri, Abraham Anlaşmaları’nın İsrailliler ve Filistinliler arasında iki devletli bir çözümün yerini tutamayacağını söylemişlerdi.
Ancak Amerikalı yetkililer koşulların, 2014te çöken İsrail-Filistin barış görüşmelerinin yeniden başlaması için baskı yapmaya uygun olmadığı görüşünde. Washington, İsrailin kırılgan koalisyonunu istikrarsızlaştırabilecek bir konuda herhangi bir adım atmakta isteksiz görünüyor.
Arap ülkelerine Suriye ve Esat mesajı
Öte yandan Dışişleri Bakanı Antony Blinken aynı toplantıda, ABDnin Suriye Devlet Başkanı Beşar Esat ile ilişkileri normalleştirme veya Suriyede siyasi bir çözüme yönelik geri dönüşü olmayan bir ilerleme sağlanana kadar Esat’a itibarını iade etmeye yönelik çabaların hiçbirini destekleme niyetinde olmadığını söyledi.
Blinkenın açıklamaları, Ortadoğuda, ekonomik ve diplomatik ilişkileri hareketlendirerek Esata ikinci bir fırsat vermek isteyen ABDnin Arap müttefiklerine bir yanıt niteliğindeydi.
ABDnin sadık bir müttefiki olan Ürdün, Eylül ayı sonlarında, Suriye ile olan ana sınır kapısını tamamen yeniden açtı. Ürdün’ün amacı zor durumdaki ekonomiyi desteklemek ve Arap devletlerinin, iç savaş nedeniyle dışladıkları Suriye ile yeniden entegre olma yönündeki baskısını güçlendirmek.
Mısır medyasına göre, Mısır ve Suriye dışişleri bakanları geçen ay New Yorktaki BM Genel Kurulunun oturum aralarında biraraya gelirken, Ürdün Kralı Abdullah da on yıldır ilk defa bu ay Esat ile konuştu.
Blinken Yapmadığımız ve yapmayı düşünmediğimiz şey, ilişkileri normalleştirme veya Esata itibarını iade etme çabalarına desteğimizi ifade etmek veya Suriyeye yönelik yaptırımları kaldırmak veya Suriyenin yeniden inşasına karşı tutumumuzu değiştirmek’’ dedi. Blinken, ABD’nin tutumunun, Suriye’de siyasi bir çözüme doğru, geri dönüşü olmayan bir ilerleme sağlanana kadar süreceğine dikkat çekti
ABD, 2012den bu yana Suriyedeki diplomatik varlığını askıya almış durumda.
Blinken ayrıca, Başkan Joe Bidenın 20 Ocakta göreve başlamasından bu yana dokuz ay içinde Washingtonun, Suriyeye insani yardım erişimini genişletmeye, IŞİDe karşı kampanyayı sürdürmeye ve Esat yönetiminin hesap vermesi için çalışmaya odaklandığını söyledi.
Blinken, Önümüzdeki dönemde, şiddeti azaltmak insani yardımları arttırmak ve askeri çabalarımızı bize veya ortaklarımıza tehdit oluşturan herhangi bir terörist gruba odaklamak, bizim için kritik olacak’’ diye konuştu.
Ancak analistler, Washingtonun büyük ölçüde Çine karşı koymaya odaklandığı için Suriyenin Biden yönetimi için bir dış politika önceliği olmadığını belirtiyor. Yönetim, Esat üzerindeki baskıyı arttırmak amacıyla geçen yıl yürürlüğe giren yasa kapsamında henüz yaptırım uygulamadı.

Son güncelleme: 23:10 13.10.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı