• Turkhane Logo

ABD'den İran tedbiri

ABD'nin, Irak'ta 'acil görevde bulunmayan' tüm hükümet çalışanlarının ülkeyi terk etmesi talimatı vermesinden sonra Almanya ve Hollanda da Irak'taki askeri eğitim faaliyetlerini askıya aldı.

00:00 16 Mayıs 2019 Perşembe
ABD'den İran tedbiri
ABD'nin, Irak'ta 'acil görevde bulunmayan' tüm hükümet çalışanlarının ülkeyi terk etmesi talimatı vermesinden sonra Almanya ve Hollanda da Irak'taki askeri eğitim faaliyetlerini askıya aldı.

ABD Dışişleri Bakanlığı açıklamasında, hem Iraktaki Bağdat Büyükelçiliği hem de Erbildeki konsoloslukta normal vize hizmetlerinin geçici olarak askıya alındığını ve Iraktaki ABD vatandaşlarına verilen acil durum hizmetlerinin kısıtlı olacağını belirtti ve karardan etkilenenlere mümkün olan en kısa zamanda ticari ulaşımla ülkeyi terk etmeleri tavsiyesinde bulundu.

Karar, Washigtonın son dönemde Irakın komşusu İran üzerindeki baskıyı artırdığı bir dönemde alındı. Beyaz Saray İranı bölgede eli kulağındaki saldırıları planlamakla suçlamış ve Körfez Bölgesindeki askeri varlığını büyütmüştü.
ABDnin hükümet çalışanlarına ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunması İran tehdidine ilişkin Washingtonın kaygılarının arttığı yorumlarına neden oldu.
İran, ABDnin bölgede askeri varlığını artırmasını psikolojik savaş olarak niteliyor.ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ABD hükümeti çalışanlarının ve vatandaşlarının güvenliğini sağlamak önceliğimiz dedi. ABDnin bölgede IŞİDe karşı mücadele yerel kuvvetlere yardımcı olan yaklaşık 5 bin askeri var.
Almanya Güvenlik Bakanlığı da, Irakta askeri eğitim için bulunan 160 askerin faaliyetlerini de, bölgedeki gerilimleri gerekçe gösterip askıya aldı.
Hollanda haber ajansı ANP, Hollandanın da Iraklı yerel birimlere destek amaçlı yürüttüğü operasyonları askıya aldığını duyurdu.
Ancak, Irak Savunma Bakanlığı sözcüsü Tahsin el Hafaji, Bağdat merkezli haber ajansı Shafaq Newsa yaptığı açıklamada, Almanyanın askeri eğitim faaliyetlerini askıya almadığını, Savunma Bakanlığıyla çalışmaya devam ettiğini söyledi.
Sözcü, Almanyanın görevlerine son verilen çalışanların geri çekildiğini ifade etti.
Tehdit hakkında ne biliniyor?
Reuters haber ajansı Çarşamba günü Irak güvenlik güçlerine dayandırdığı haberine göre, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, ay başında Iraka yaptığı ziyarette, Iraklı komutanlara, İran destekli paramiliter savaşçıların, ABD askerlerinin bulunduğu üslere yakın bölgelere roket konuşlandırıdığına dair istihbarat alındığını söyledi.
Reutersa konuşan bir kaynak, Amerikalılardan gelen mesaj açıktı. Irakın, bu grupların ABD çıkarlarına tehdit oluşturmasına engel olmasını istiyordu. ABDnin Irak topraklarında saldırıya uğraması durumunda, ABDnin Bağdatla koordinasyon olmadan kendisini savunacağınacağını söylediler dedi.
Irak Başbakanı Adil Abdülmehdi de Salı günü, taraflara tehdit oluşturacak hareketler gözlemlemediklerini söyledi.
İran tarafından silahlandırılan ve eğitilen paramiliter gruplar Irakta IŞİD karşıtı mücadelede önemli bir rol oynadı. Resmi olarak Irak ordusuna bağlı hareket eden paramiliter gruplar, operasyonlarını yarı-bağımsız yürütüyor.

Son güncelleme: 00:00 16.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı