• Turkhane Logo

ABD'den Filistin'e veto

ABD, Cezayir tarafından Filistin'in BM'ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısını BMGK'de veto etti. 12 ülke tasarıya onay verirken, İngiltere ve İsviçre çekimser kaldı.

15:32 19 Nisan 2024 Cuma
ABD'den Filistin'e veto
ABD, Cezayir tarafından Filistin'in BM'ye tam üyeliğini talep eden karar tasarısını BMGK'de veto etti. 12 ülke tasarıya onay verirken, İngiltere ve İsviçre çekimser kaldı.

Filistinin Birleşmiş Milletlere (BM) tam üye olmasını talep eden karar tasarısı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyinde (BMGK) ABD tarafından veto edildi. Cezayirin hazırladığı tasarıya 12 ülke onay verirken, İngiltere ve İsviçre çekimser kaldı.

Oylamanın ardından Filistin Özerk Yönetimi, ABDnin tavrını kınadı. Filistin lideri Mahmud Abbasın ofisinden yapılan açıklamada, Amerikanın Filistine, onun halkına ve meşru haklarına karşı bu agresif tavrı, uluslararası hukuka karşı da açık bir şekilde saldırganlığını ortaya koyarken, halkımıza karşı sürdürülen ve bölgeyi daha da uçurumun kenarına sürükleyen soykırımvari savaşın devam ettirilmesi için cesaret veriyor ifadeleri kullanıldı.
Filistin Özerk Yönetiminin BM Temsilcisi Riyad Mansur da ABD vetosunun, Filistin halkının iradesini kıramayacağını ve kararlılığını durduramayacağını dile getirerek, Çabalarımızı durdurmayacağız. Filistin devleti kaçınılmaz ve gerçektir dedi.
Çinin BM Temsilcisi de oylama sonrasında üzücü bir gün yaşadıklarını, ABD vetosundan dolayı hayal kırıklığı içinde olduğunu ve Filistin halkının hayalinin yok edildiğini ifade etti.

ABDye göre Filistin devletinin tanınma yeri BM olmamalıBMGKnin beş daimi üyesinden biri olan ABD, oylama öncesinde de karar tasarısına karşı çıkacağı mesajını vermişti. Bir Filistin devletini resmen tanımak için doğru yerin BM olmadığını savunan Washington, bu meşruiyetin bir İsrail-Filistin anlaşması ile meydana gelmesi gerektiği görüşünde. ABD daha önce yapılan çok sayıda oylamada da veto hakkını müttefiki İsrailin çıkarları için kullanmıştı. 
ABDnin BM Büyükelçi Yardımcısı Robert Wood, oylamadan sonra yaptığı açıklamada, ülkesinin iki devletli bir çözümü ısrarla desteklemeye devam ettiğini dile getirdi. Söz konusu iki devletli çözüm, İsrail ile birlikte var olacak bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını öngörüyor. Wood, ABDnin oylamadaki tavrının Filistin devletine karşı olmak anlamına gelmediğini, sadece böyle bir devletin ancak iki taraf arasında doğrudan müzakerelerle kurulabileceği gerçeğinin kabulü olduğunu ifade etti.
İsrail: Tasarıyı onaylayanlar barışı imkansız hale getiriyor
İsrail ise BMGKdeki oylama öncesinde, karar tasarısının bu aşamaya gelmesine karşı çıkmış ve Konseyin bunu görüşmesini bile ahlaksızlık olarak nitelendirmişti. İsrailin BM Temsilcisi Gilad Erdan, Bu Konsey ile konuşmak bir duvarla konuşmaktan farksız diyerek, karar tasarısına evet oyu veren ülkelerin, Filistinlileri müzakere masasına dönmemesi için cesaretlendirdiğini ve barışı neredeyse imkansız hale getirdiğini öne sürdü.
Bir devletin BMye tam üye olarak kabul edilebilmesi için önce BMGKyi oluşturan 15 ülkeden en az dokuzunun ilgili karar tasarısına onay vermesi ve oylamada daimi üyelerden birinin veto oyu vermemiş olması gerekiyor. Bu aşamanın ardından tasarı, Birleşmiş Milletler Genel Kurulundan en az üçte iki çoğunlukla geçtiği takdirde, söz konusu devlet BMye tam üye olarak dahil ediliyor.
Riyad Mansur, Nisan ayı başında BM Genel Sekreteri Antonio Guterrese yazdığı mektupla, Filistinin tam üyelik sürecinin yeniden başlatılması yönündeki isteğini dile getirmişti. 2012 yılından bu yana BMde gözlemci statüsünde yer alan Filistin, yıllardan bu yana tam üye olmayı talep ediyor.
BMye üye olan 193 ülkenin çoğunluğu, Filistin Özerk Yönetiminin açıklamasına göre 137si, Filistini devlet olarak resmen tanıyor. Almanya, Filistini devlet olarak tanımayan ülkeler arasında yer almasına rağmen Filistinlilerle diplomatik ilişkilerde bulunuyor.

Son güncelleme: 15:32 19.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı