• Turkhane Logo

ABD'den F-35 alan Yunanistan'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD'den 40'a kadar F-35 alabileceklerini ancak ilk etapta Yunanistan'ın mali kaynaklarının ABD'den bir F-35 filosu alacak kadar hazır olduğunu kaydetti.

01:18 31 Ocak 2024 Çarşamba
ABD'den F-35 alan Yunanistan'dan dikkat çeken Türkiye açıklaması
Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, ABD'den 40'a kadar F-35 alabileceklerini ancak ilk etapta Yunanistan'ın mali kaynaklarının ABD'den bir F-35 filosu alacak kadar hazır olduğunu kaydetti.

Yunanistanda yayın yapan SKAI FMe konuşan Miçotakis, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Yunanistanın ABDden F-35 satın alma talebine Washingtonın sıcak baktığını hatırlatan Miçotakis, ABDnin İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi (EDA) Programı kapsamında Yunanistana bazı askeri malzemeleri de ücretsiz verebileceğine dikkati çekti.

Miçotakis, 40 adede kadar F-35 alma imkanımız var. Çok pahalı bir alım olduğu için, 40 F-35i tek seferde almayacağız. İlk etapta bir F-35 filosu alacak kadar mali kaynak sağladık, ki bunların öngörülen teslim tarihi de 2020lerin sonuna kadar. diye konuştu.

TÜRKİYE ÇOK ÖNEMLİ BİR SAVUNMA SANAYİ İHRACATINA SAHİP

Gazetecinin, Türkiyenin kendi silahlarının bir kısmını kendi ürettiğini hatırlatması üzerine konuşan Miçotakis, Türkiye çok önemli bir savunma sanayi ihracatına sahip. Öte yandan biz ise hala geçmişin eksiklerini tamamlamaya çalışıyoruz. dedi.

Miçotakis, Türkiye ve Yunanistan arasında Aralık 2023te imzalanan Dostane İlişkiler ve İyi Komşuluk Hakkında Atina Bildirgesinin ikili ilişkileri normalleşme sürecine soktuğunu belirterek, niyetinin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın Aralık 2023teki Atina ziyaretine karşılık, Mayısta Ankarayı ziyaret etmek olduğunu kaydetti.

NELER YAŞANMIŞTI?

ABD Dışişleri Antony Blinken, Miçotakise geçen hafta gönderdiği mektupta, Kongre onayı dahil olmak üzere resmi onay sürecinin gerekliliğine işaret ederek, Yunanistana 40 kadar yeni F-35 satışına ilaveten İhtiyaç Fazlası Savunma Malzemesi (EDA) Programı kapsamında 3 Protector sınıfı sahil güvenlik botu ve muhtelif askeri kamyon ve çekici temin edileceğini bildirmişti.

Mektupta, EDA Programı kapsamında ABD ordusunun envanterinden Yunanistana hibe edileceği Kongreye bildirilen diğer askeri araç ve ekipmanların arasında 2 adet C130H askeri nakliye uçağı, P-3 deniz karakol uçakları için 10 motor ve 60 adet Bradley tipi zırhlı muharebe aracının bulunduğu bilgisi verilmişti.

Blinken, ABD donanmasından ihtiyaç fazlası 4 LCS sınıfı savaş gemisinin Yunanistana verilebilmesi için de Kongreye bildirimde bulunacaklarını kaydetmişti.

40 ADET F-35 SAVAŞ UÇAĞININ FİYATI 8,6 MİLYAR DOLARI BULUYOR

Yunanistanın Ukraynaya sağlayabileceği ya da satabileceği savunma malzemeleri için ABDnin dış askeri finansman programından 200 milyon dolara kadar yararlanabileceğini belirten Blinken, 2025te satışı mümkün olacak MRAP cinsi askeri arazi araçlarında Yunanistana öncelik tanıyacaklarını ve hazır olduklarında KC-135 tanker uçakları için de ihtiyaçlarını değerlendirmeye alacaklarını ifade etmişti.

Blinken, ayrıca ABD Savunma Bakanlığının Yunanistanın satın alabilmesi için C-130H tipi askeri nakliye uçağına ilaveten C-130J modeli için de fiyat ve adet çalışması yaptığını bildirmişti.

40 F-35 savaş uçağının tahmini fiyatı 8,6 milyar doları buluyor.

Son güncelleme: 01:18 31.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı