• Turkhane Logo

ABD'den 'Bu adam iktidarda kalmamalı' sözlerine ikinci 'düzeltme'

ABD Başkanı Biden'ın Rusya lideri Putin hakkındaki "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" sözleri tartışma yarattı. Beyaz Saray'ın ardından ABD Dışişleri Blinken'dan da 'düzeltme' geldi.

16:48 27 Mart 2022 Pazar
ABD'den 'Bu adam iktidarda kalmamalı' sözlerine ikinci 'düzeltme'
ABD Başkanı Biden'ın Rusya lideri Putin hakkındaki "Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı" sözleri tartışma yarattı. Beyaz Saray'ın ardından ABD Dışişleri Blinken'dan da 'düzeltme' geldi.


ABD Başkanı Joe Bidenın, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin hakkındaki Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı sözlerine ilişkin tartışma sürüyor. Washingtonın Rusya politikasında temel bir değişim olarak yorumlanan bu sözlerin ardından, ABDden peş peşe düzeltme geliyor. Beyaz Sarayın Biden rejim değişikliğinden bahsetmiyordu açıklaması sonrasında, ABD Dışişleri Anthony Blinken da Rusyada rejim değişikliği hedeflediklerini reddetti.

HİÇBİR YERDE BÖYLE BİR HEDEFİMİZ YOK


Kudüs ziyaretinde konuşan Blinken, ABDnin Rusyada veya bir başka yerde rejim değişikliği stratejisi izlemediğini söyledi. Blinken, Sanıyorum dün gece Başkan da Beyaz Saray da, Devlet Başkanı Putinin Ukraynaya veya bir başka yere savaş açma veya saldırganca davranma yetkisine sahip olamayacağını belirtti dedi. Blinken, Bildiğiniz gibi, defalarca söylediğimizi duyduğunuz gibi, Rusyada veya bir başka yerde rejim değişikliği stratejimiz yok ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, bu konuda söz konusu ülkelerin halklarının karar vereceğini söyledi.

KREMLİNDEN SERT TEPKİ

Bidenın sözlerine Kremlinden Bir devletin lideri ruh halini kontrol edebilmeli tepkisi gelmişti. Kremlin Sözcüsü Dimitri Peskov, Bu tür kişisel hakaretler, ABDnin mevcut yönetiminin döneminde ikili ilişkiler için fırsat penceresini daraltıyor. Bunun farkında olunması gerekir demişti. 

EMEKLİ ABDLİ DİPLOMAT: HASAR ONARILMALI

Bidenın sözlerinin tepki çektiği yer sadece Rusya da değil. Emekli ABDli diplomat ve ABD Dış İlişkiler Konseyi isimli düşünce kuruluşunun başkanı Richard Haas, Bidenın sözlerinin yapıcı olmadığını söyledi. Haas Twitter hesabından yaptığı açıklamada, ABD Başkanının sözleri zor bir durumu daha zor, tehlikeli bir durumu daha tehlikeli hale getirdi. Bu açık. Daha az açık olan şeyse, hasarın nasıl onarılacağı. Önde gelen yardımcılarının mevkidaşlarıyla temas kurmalarını ve ABDnin Rusya hükümetiyle muhatap olmaya hazır olduğunu açıkça ifade etmelerini öneririm dedi.

PUTİN BU AÇIKLAMALARI KULLANACAK

İngiltere Parlamentosu Savunma Karma Komisyonu Başkanı Tobias Ellwood da, Bidenın sözlerinin akıllıca olmadığını ve sadece Putinin işine yarayacağını söyledi. Ellwood, Twitter hesabından yaptığı açıklamada Bu (açık) sonuca varmak Rusya halkına kalmış bir durum. Putin/Şi (ve birçok Rus) şimdi ABD Başkanının daha geniş çaplı hedefinin Ukraynayı desteklemek yerine rejim değişikliği olduğunu düşünecek. Putin bunu kendi lehine kullanacak şekilde eğip bükecek ve daha sert savaşacaktır ifadelerini kullandı.

İNGİLTERE HÜKÜMETİ: RUSYA HALKI KARAR VERİR

İngiltere Eğitim Bakanı Nadhim Zahawi ise Sky News kanalına yaptığı açıklamada, Putinin geleceğine Rusya halkının karar vereceğini söyledi.  

Biden dün Rusyanın komşusu Polonyanın başkenti Varşovada yaptığı konuşmada Putinden kasap diye söz etmiş, Tanrı aşkına, bu adam iktidarda kalmamalı demişti. Washingtonın politika değiştirerek Rusyada artık yönetim değişikliği hedeflediğine yorulan bu sözlerin ardından Beyaz Saraydan Biden yönetim değişikliğini kast etmedi şeklinde düzeltme gelmişti.

Son güncelleme: 16:48 27.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı