• Turkhane Logo

ABD'de kapanma son dakikada atlatıldı

ABD'de bugün başlayan yeni mali yıla dair federal bütçe üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle oluşan kapanma tehlikesi son dakikada aşıldı.

09:24 02 Ekim 2023 Pazartesi
ABD'de kapanma son dakikada atlatıldı
ABD'de bugün başlayan yeni mali yıla dair federal bütçe üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle oluşan kapanma tehlikesi son dakikada aşıldı.

Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD), federal bütçe üzerindeki anlaşmazlık nedeniyle ortaya çıkan kapanma tehlikesi son aşamada atlatıldı. Bugün başlayan yeni mali yılı kapsayan bütçe üzerinde uzlaşı sağlanamaması üzerine hazırlanan ve 17 Kasıma kadar geçerli olan geçici bütçenin Kongrede onaylanmasıyla ülkedeki devlet dairelerinin kapanması ve resmi hizmetlerin durması tehlikesi son dakikada atlatılmış oldu. Senatonun da onaylaması ve Başkan Joe Bidenin imzalamasıyla geçici bütçe ülkede gece yarısından itibaren yürürlüğe girdi.

Cumhuriyetçilerin bastırması nedeniyle Ukraynaya ek yardımı kapsamayan geçici bütçenin yürürlüğe girmesinden sonra Başkan Joe Biden, Senatoya çağrıda bulunarak, Kieve yardımı düzenleyecek ayrı bir kanun çıkarılmasını talep etti. Biden, ABDnin Ukraynaya yardımının kesintiye uğramasına hiçbir koşulda müsamaha gösteremeyiz diye konuştu. Biden, Temcilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Kevin McCarthynin Ukrayna halkına yönelik yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini ve yeni yardımları öngören düzenlemeyi Kongreden geçirmesi gerektiğini söyledi.

Kapanmaya üç saat kala Senatodan geçti

Geçici federal bütçe, Temsilciler Meclisinden sonra kapanmaya sadece üç saat kala Senatodan 88 kabul, dokuz ret oyu ile geçti. ABDde sıklıkla federal bütçe üzerine uzlaşılamaması yüzünden devlet dairelerinin ve resmi hizmetlerin tamamen durması riski doğuyor. Eğer dün gece Demokratlar ile Cumhuriyetçiler arasında son aşamada uzlaşı sağlanamasaydı ülkedeki devlet kurum ve kuruluşları, müze ve ulusal parklar gibi kültür ve sanat merkezleri kepenk kapatmak zorunda kalacak, yüzbinlerce devlet memuru ücretsiz izne çıkarılacaktı. Sadece güvenlik görevlileri, askerler ve havalimanları kule personeli ücretsiz çalışmaya devam edecekti.

ABDde 1 Ekimde başlayıp sonraki sene 30 Eylülde sona eren mali yılı düzenleyen federal bütçe Cumhuriyetçilerin sağcı kanadının blokajı nedeniyle Kongrede Cuma günü de onay alamamıştı. Federal bütçede radikal tasarrufları talep eden ve Ukraynaya 24 milyar dolar ilave yardımı da reddeden sağcı kanat kendi partisiden olan Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthynin geçici bütçe tasarısını da onaylamaya düne kadar ayak diremişti.

ABDde Temsilciler Meclisinde çoğunluğu Cumhuriyetçiler oluştururken Senatoda Demokratlar gücü elinde tutuyor.

Son güncelleme: 09:24 02.10.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı