• Turkhane Logo

ABD'de Donald Trump darbe girişimiyle suçlandı: 'Bu Trump'ın son çaresiydi'

ABD'de 6 Ocak Kongre Baskını'na ilişkin dava başladı. Demokratların öncülüğünde kurulan komite, Trump ve destekçilerini darbe girişimi yapmakla suçladı.

12:49 10 Haziran 2022 Cuma
ABD'de Donald Trump darbe girişimiyle suçlandı: 'Bu Trump'ın son çaresiydi'
ABD'de 6 Ocak Kongre Baskını'na ilişkin dava başladı. Demokratların öncülüğünde kurulan komite, Trump ve destekçilerini darbe girişimi yapmakla suçladı.


ABD Kongre binasına 6 Ocak 2021de yapılan baskınla ilgili dava başladı. Yaklaşık bir yıl süren soruşturmanın ardından Demokrat Parti öncülüğündeki komite Kongre baskınıyla ilgili duruşmaya katıldı. İlk olarak Donald Trumpın yakın çevresiyle yapılmış mülakatlardan bölümler izlendi. Komitenin duruşmalarına başlamasının öncesinde Donald Trump ise bunu siyasi bir hile olarak nitelendirdi. Bu ay komitenin beş duruşma daha yapması bekleniyor.

BBC Türkçenin aktardığına göre, duruşmada eski başsavcı Bill Barrın, Donald Trumpın seçimlerin çalındığı yönündeki iddiasının temelsiz olduğunu söylediği video ilk izlenenler arasında yer aldı. Barr Seçimlerde yolsuzluk yapıldığı iddiasını hiçbir bilimsel kanıtla desteklemeyen bir yönetimin sadece görüşlerine dayanarak iktidarda kaldığı bir dünyada yaşamamız mümkün değil dedi.


Donald Trumpın kızı Ivanka Trumpın da eski başsavcının babasının komplo teorilerini reddeden görüşlerini kabul ettiğini söylediği bir videoya da yer verildi.

AMERİKAN DEMOKRASİSİ TEHDİT EDİLDİ

Demokratların öncülüğünde oluşturulan komitede, ABD eski başkanı Donald Trumpın bu baskını koordine ederek bir darbe girişimi planladığı ileri sürüldü. Komiteye başkanlık eden Bennie Thompson, 6 Ocak hükümeti devirmeyi planlayan küstah bir darbe girişiminin son halkasıydı. Şiddet tesadüfi değildi. Bu Trumpın son çaresiydi diye konuştu.

Komitenin başkan yardımcısı Cumhuriyetçi Partili Liz Cheney, Trumpın bu saldırının fitilini ateşlediğini savundu. Demokrat Partiden Bennie Thompson da baskının Amerikan demokrasisini tehdit ettiğini belirtti.

Cheney, Kongre binamızı işgal edenler ve saatlerce kolluk kuvvetleriyle çatışanlar Başkan Trumpın kendilerine söyledikleriyle motive olmuşlardı. Seçimlerin kendilerinden çalındığını ve Trumpın başkan olması gerektiğini düşünüyorlardı dedi. Cheney Bu kalabalığı harekete çağıran da, toplayan da, bu saldırının fitilini ateşleyen de Başkan Trumptır dedi.

KOMİTE NASIL OLUŞTURULDU?

ABD Kongresindeki komite Cumhuriyetçi Partinin tamamen bağımsız bir soruşturma açılması yönündeki çabaları bloke etmesinin ardından Demokrat Partililerin öncülüğünde kuruldu.

Mississippi Kongre Üyesi Bennie Thompsonın başkanlık ettiği heyet, yedi Demokrat ve iki Cumhuriyetçi üyeden oluşuyor. Komitenin iki Cumhuriyetçi üyesi, Wyomingden Liz Cheney ve Illinoisden Adam Kinzinger, sıkı birer Donald Trump karşıtı.

Duruşmaların geleneksel komite oturumları gibi olmaması maksadıyla sıkı bir şekilde kurgulandığı belirtiliyor. Komite, tutarlı bir anlatı oluşturmak amacıyla, 6 Ocak olaylarına ait tanıklıkların önceden kaydedilmiş kliplerinden ve belgelerden yapılan alıntılardan hazırlanan görüntüleri sunuyor.

YARALANAN POLİS İFADE VERDİ

Kongre baskınında yaralanan ilk polis memuru Caroline Edwards da komitede verdiği ifadede saldırganların kendisine vatan haini ve köpek gibi yakıştırmalarda bulunduklarını, ardından da yediği yumrukla bilincini kaybettiğini anlattı. İnsanların kanı üzerine basıp kayıyordum diye konuşan Edwards, olay günü Kongre binasının bir savaş alanına döndüğünü ifade etti.

Komite üyeleri, Donald Trumpın Kongre baskını gerçekleştiği sırada neler yaptığını da detaylı olarak resmetmeye çalıştı. Liz Cheney, saldırganlar eski başkan yardımcısı Mike Pencein asılması yönünde sloganlar atarken Trumpın O da bunu hak etti dediğine dair bir ifadeyi okuduğunda komitede şaşkınlık yaşandı. ABDdeki Kongre baskınında dört kişi ölmüş, 100den fazla polis memuru yaralanmıştı. Olayın ardından dört polis memuru da intihar etmişti.

DAVA EYLÜLDE SONUÇLANABİLİR

ABDnin eski başkanı Donald Trump, 6 Ocak 2021deki Kongre saldırısını kışkırttığı iddialarıyla ilgili olarak iktidar süresinin dolmasına bir hafta kala görevden azledilmişti. Ancak Senatoda yapılan oylamada 57 senatör Trumpın mahkum edilmesi yönünde, 43 senatör ise mahkum edilmesine karşı oy kullanınca Trump azil davasından aklanmıştı.

Komite sadece 6 Ocak 2021de düzenlenen baskına değil, 2020 seçim sonuçlarının iptal edilmesini hedefleyen girişime de kapsamlı bir bakış sunmayı amaçlıyor. Duruşmaların akabinde üyelerin bir rapor hazırlamaları ve Eylül ayında yeni bir duruşma ile vardıkları sonuçları kamuoyuna açıklamaları bekleniyor. 

Son güncelleme: 12:49 10.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı