• Turkhane Logo

ABD'de Demokratlar Trump'ın azil süreci için harekete geçti

ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde tutan Demokratlar, Başkan Donald Trump'ın azil sürecinin başlatılması için harekete geçti.

22:19 11 Ocak 2021 Pazartesi
ABD'de Demokratlar Trump'ın azil süreci için harekete geçti
ABD Kongresi'nin alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde çoğunluğu elinde tutan Demokratlar, Başkan Donald Trump'ın azil sürecinin başlatılması için harekete geçti.


Demokratlar, Trump hakkında ağır ve vahim suç işlediği ve kötü davranışta bulunduğu gerekçesiyle azil sürecinin başlatılmasını öngören tasarıyı Temsilciler Meclisine sundu.

Tasarıda, Trump, isyan başlatmakla ve Kongre binasına yönelik şiddet eylemlerini aktif bir şekilde cesaretlendirmekle suçlanıyor.


Tasarıda ayrıca, Trumpın kanıtsız ve asılsız bir şekilde 2020 başkanlık seçimlerinin kendisinden çalındığı yönündeki iddiaları defalarca dile getirdiğine dikkat çekiliyor.

Temsilciler Meclisinin bugün daha erken saatlerde yapılan oturumunda, Demokratlar, Başkan Yardımcısı Mike Pencee ABD Anayasasının 25inci maddesini işletmesi için resmi çağrı yapılmasını öngören bir karar tasarısı geçirmeye çalıştı.

Ancak Cumhuriyetçilerin bu karar tasarısını engellemesinin ardından azil süreci için düğmeye basıldı.

ABD Anayasasının 25inci maddesi, Başkan Yardımcısının çağrısı üzerine kabinenin çoğunluğunun kararıyla başkanın görev ve yetkilerinin geçici olarak yardımcısına devredilmesini öngörülüyor.

MUTLAK ÇOĞUNLUK GEREKİYOR

Temsilciler Meclisinin azil sürecini başlatan kararının kabulü için mutlak çoğunluk gerekiyor.

Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisinden bu kararın geçmesi bekleniyor.

Oylamanın Çarşamba günü yapılabileceği belirtiliyor.

Bu aşamadan sonra süreç Senatoda devam edecek. Başkanın görevden alınması için Senatoda üçte iki çoğunluk gerekiyor.

Gerek Trumpın görev süresinin sona ermesine dokuz gün kalması gerekse de Senatoda gerekli çoğunluğa ulaşılmasının güç olmasından dolayı azil sürecinin başarıyla tamamlanma olasılığı düşük görülüyor.

Trump hakkında başlatılan ilk azil süreci, Senatoda yeterli çoğunluğa ulaşılamamasından dolayı başarısız olmuştu.

Son güncelleme: 22:19 11.01.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı