• Turkhane Logo

ABD yine Yemen'de Husi hedeflerini yeniden vurdu

ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husilere yönelik saldırılarının ardından ABD yine Husi hedeflerini vurdu. ABD'nin açıklamasında Tomahawk füzeleriyle Husilere ait radar tesislerinin hedef alındığı belirtildi.

14:09 13 Ocak 2024 Cumartesi
ABD yine Yemen'de Husi hedeflerini yeniden vurdu
ABD ve İngiltere'nin Yemen'de Husilere yönelik saldırılarının ardından ABD yine Husi hedeflerini vurdu. ABD'nin açıklamasında Tomahawk füzeleriyle Husilere ait radar tesislerinin hedef alındığı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) İngiltere ile birlikte Yemendeki Husileri hedef alan hava saldırılarının ardından Cumartesi sabaha karşı da bombardımanı sürdürdü. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) tarafından yapılan açıklamada savaş gemisi USS Canreyden fırlatılan Tomahawk füzeleriyle Husilere ait radar tesislerinin vurulduğu belirtildi.

CENTCOM yerel saatle 03.45te düzenlenen saldırının bir gece önceki bombardımanın devamı niteliğinde ve belirli bir askeri hedefe yönelik olduğunu kaydetti.

CENTCOMun açıklaması öncesinde de ABD medyası ve Husilere ait El Masirah televizyonu Yemende yeni bir saldırı düzenlendiğini ve başkent Sanadaki El Dailami hava üssünün vurulduğunu duyurmuştu.

İran tarafından desteklenen Husi milislerinin, İsrail ile Hamas arasındaki savaşta Filistinlilere destek olmak için Kızıldenizdeki ticari gemilere insansız hava araçları ve füzelerle çok sayıda saldırı düzenlemesi üzerine, Washington ve Londra, bir gece önce de Yemende Husilere ait yaklaşık 30 hedefi bombalamış, saldırıların yanıtsız kalmayacağını belirten Husiler de, misilleme tehdidinde bulunmuştu.

ABDli Korgeneral Douglas Simsin Cuma günü yaptığı açıklamada, Husilerin bir gemisavar füzesi ile saldırıda bulunduğu ancak füzenin hiçbir gemiye isabet etmediği duyuruldu.

Husilere saldırı BM Güvenlik Konseyinin gündemindeydi
Rusyanın çağrısıyla toplanan Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi de dün Washington ve Londranın Yemendeki Husi hedeflerine yönelik saldırılarını ele aldı. ABDnin son saldırısı öncesinde düzenlenen oturumda Rusyanın BM Daimî Temsilcisi Vasiliy Nebenzia, ABD ve müttefiklerinin İsrail ile Hamas arasında Gazzede yürütülen savaşı bizzat bölgeye yaydıklarını savundu.

Bu iki ülkenin Yemen topraklarına yönelik bir saldırı düzenlediğini ifade eden Nebenzia, Burada belirli bir grubunu hedef alan bir saldırıdan söz etmiyorum, aksine ülkenin tüm halkına yönelik bir saldırı söz konusu dedi.

İngilterenin BM Daimi Temsilcisi Barbara Woodward ise Yemende sadece meşru müdafaa için sınırlı bir şekilde, gereken ve uygun adımların atıldığını belirtti. Woodward, Bu operasyonda sivillere yönelik riskleri en aza indirmek için titizlik gösterildi dedi.

ABDnin BM Daimi Temsilcisi Linda Thomas-Greenfield de Husilerin saldırıları nedeniyle Kızıldenizde hiçbir geminin güvende olmadığına işaret ederek, Bir gemi ABD bandıralı olsun veya başka bir ülkenin bayrağını taşısın, gemilerimiz savunmasız şeklinde konuştu. Thomas-Greenfield, İranın desteği olmasa Husi milislerinin Kızıldenizdeki ticari gemilere saldıramayacağını da sözlerine ekledi.

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekimde başlayan savaşta Gazze Şeridindeki Filistinlilere destek olmayı amaçladıklarını belirten Husi milisleri, Kızıldenizde ticari gemilere saldırılar düzenlemişti. Bunun üzerine Husilerin saldırılarını önlemek için ABDnin öncülüğünde Refahı Koruma Operasyonu (Operation Prosperity Guardian) oluşturulmuştu. Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı, gemilerin güzergahında önemli bir rol oynuyor. Dünya ticaretinin yüzde 12si Kızıldeniz güzergahı üzerinde gerçekleşiyor.

Son güncelleme: 14:09 13.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı