• Turkhane Logo

“ABD ve Türkiye’nin Müşterek Harekat Merkezi kurması YPG’yi garanti altına almak demek”

Türkiye ile ABD arasında Suriye sınır hattına ilişkin anlaşmayı yorumlayan Tahiroğlu’na göre; ABD Türkiye’yi askeri operasyon yapamaz hale getirdi.

13:34 09 Ağustos 2019 Cuma
“ABD ve Türkiye’nin Müşterek Harekat Merkezi kurması YPG’yi garanti altına almak demek”
Türkiye ile ABD arasında Suriye sınır hattına ilişkin anlaşmayı yorumlayan Tahiroğlu’na göre; ABD Türkiye’yi askeri operasyon yapamaz hale getirdi.



ABD’nin, Türkiye ile “Müşterek Harekat Merkezi” kurulması konusunda mutabakata varması, AKP Hükumeti tarafından iç kamuoyuna YPG’yi bitiren hamle olarak sunuldu. Araştırmacı ve yazar Merve Tahiroğlu’na göre ise bu anlaşma, YPG’yi Türkiye’den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı koruma altına alması anlamına geliyor.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Suriye’de ‘Güvenli Bölge’ kurulmasına dair görüşmelerin tamamlandığını, ortak harekat merkezi kurulmasına karar verdiklerini açıklamıştı.


Demokrasileri Savunma Vakfında araştırmacı ve yazar Merve Tahiroğlu Rûdaw TV’nin haber bültenine katılarak ABD ile Türkiye’nin Rojava’da kurulacak Güvenli Bölge’ye ilişkin mutabakatını değerlendirdi.

OPERASYONU SINIRLI HALE GETİRMEK İSTİYOR

ABD’nin Rojava’ya yönelik olası bir Türk operasyonunu sınırlı hale getirmek istediğini belirten Tahiroğlu şöyle devam etti:

Bölgenin hem kim tarafından yönetileceği, Amerika ile Türkiye tarafından üçüncü bir güç sorusu bağlamında hem de ne kadar derin olacağım ne kadar büyük olacağını. Türkiye’nin tabii ki istediği şey bütün sınırı kontrol altında tutabilmek, Türkiye’nin yapmak istediği şey bütün Suriye sınırının tamamını güvenli bölge koridoruna ya da bağış koridoruna vs dönüştürebilmek fakat Amerikalıların her zaman direttiği çok daha sınırlı bir operasyon olması ve sınırlı bir bölge olması.”

“GÜVENLİ BÖLGE TÜRKİYE’NİN ASKERİ OPERASYON YAPAMAMASI DEMEK”

Amerika’nın, Türklerle yaptığı söz konusu anlaşmayla YPG’yi Türkiye’den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı koruma altına aldığını söyleyen Merve Tahiroğlu, “ Güvenli bölge aslında Türkiye’nin bir askeri operasyonu yapmaması demek, Güvenli bölge demek Amerika ile Türkiye’nin ortaklaşa bir çözüm üretmeye çalışması demek. Bu da Amerika’nın YPG’yi daha doğrusu Suriye Demokratik Güçleri’ne Türkiye’den gelebilecek herhangi bir tehdide karşı koruma altına aldığını gösteriyor. Zaten Amerikalıların bu şekilde bir sorumluluğu var sonuçta yıllardır burada Suriye Demokratik Güçleri ile birlikte YPG’yle Kürtlerle birlikte IŞİD’e karşı büyük bir savaş yürütülüyor. Ve IŞİD’i özellikle ortadan kaldırma çabalarının hala daha son safhalarındayız fakat sonuna gelmiş değiliz. Dolayısıyla Amerika’nın bu şekilde bir sorumluluğun var birlikte çalıştığı Suriyeli Kürtlere karşı ve bunu yerine getirdiğini düşünüyorum en azından Türkiye ile olan müzakerelerde Amerika bu konudaki tavrını çok net bir şekilde ortaya koymuş gibi görünüyor” ifadelerini kullandı.

Son güncelleme: 13:34 09.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı