• Turkhane Logo

ABD ve Japonya'dan, Çin'e karşı güçlü askeri hamle

Beyaz Saray'da, Japonya Başbakanı Fumio Kişida'nın onuruna verilen yemekte konuşan ABD Başkanı Joe Biden, iki ülke arasındaki savunma bağlarında şu ana kadarki

13:41 11 Nisan 2024 Perşembe
ABD ve Japonya'dan, Çin'e karşı güçlü askeri hamle
Beyaz Saray'da, Japonya Başbakanı Fumio Kişida'nın onuruna verilen yemekte konuşan ABD Başkanı Joe Biden, iki ülke arasındaki savunma bağlarında şu ana kadarki

Amerika Birleşik Devletleri ve Japonya, Çin ile yaşanan gerilime karşı savunma alanında ilişkilerini güçlendirme konusunda anlaştıklarını duyurdu.

Beyaz Sarayda, Japonya Başbakanı Fumio Kişidanın onuruna verilen yemekte konuşan ABD Başkanı Joe Biden, iki ülke arasında savunma alanındaki iş birliğinde şu ana kadarki en büyük gelişmeye imza atıldığını ifade etti.

Japonyanın Asya-Pasifik bölgesinde Pekine karşı kilit bir müttefik olduğunun altını çizen Biden, bir Japon astronotun Ayda yürüyen ilk Amerikalı olmayan kişi olması konusunda anlaştıklarını da sözlerine ekledi.

Çinin Tayvanı işgali gibi tehditler karşısında ABD ve Japon askeri kuvvetlerini daha çevik hale getirmeyi amaçladıklarını belirten iki lider, ABDnin Japonyadaki askeri komutanlığının yeniden yapılandırılacağını açıkkladı.

söz konusu plan, 1960lardan bu yana ilişkilerde yapılan en büyük değişiklik olma özelliğine sahip.

ABDli yetkililer, ilişkilerdeki geniş çaplı güçlenişin, eski Başkan Donald Trumpın kasım ayındaki ABD başkanlık seçimlerinde Bidenı yenmesi durumunda bile müttefiklere uzun vadeli destek konusunda güvence vermeyi amaçladığını söyledi.

Tamamen savunma amaçlı
Pekinin arka bahçesindeki bu adımın tamamen savunma amaçlı olduğunu vurgulayan Biden, herhangi bir ulus ya da bölgenin hedef alınmadığının altını çizdi.
Tayvan Boğazında barış ve istikrar çağrısında bulunan Japon Başbakan Kişida ise Statükoyu güç ya da baskı yoluyla değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimler nerede olursa olsun kesinlikle kabul edilemez. dedi.

Kişida, 2015 yılında Şinzo Abeden bu yana ABDye devlet ziyareti gerçekleştiren ilk Japon lider.

ABDnin Tokyo Büyükelçisi Rahm Emanuel, devlet ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada, Japonyanın on yıllar boyunca katı bir şekilde pasifist olduğunu, ancak İkinci Dünya Savaşından bu yana en önemli, değişikliklerden bazılarını gerçekleştirdiğini söylemişti.

Son güncelleme: 13:41 11.04.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı