• Turkhane Logo

ABD ve İngiltere Yemen'deki Husi hedeflerini vurdu

ABD ve İngiltere, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle Yemen'deki Husilere ait hedefleri vurdu. Husiler ise saldırıların yanıtsız kalmayacağını duyurdu.

10:49 12 Ocak 2024 Cuma
ABD ve İngiltere Yemen'deki Husi hedeflerini vurdu
ABD ve İngiltere, Kızıldeniz'deki ticari gemilere yönelik saldırıları nedeniyle Yemen'deki Husilere ait hedefleri vurdu. Husiler ise saldırıların yanıtsız kalmayacağını duyurdu.

ABD ve İngiltere hava kuvvetleri gece yarısı Yemendeki Husi hedeflerini vurdu. ABD Savunma Bakanlığının verdiği bilgiye göre saldırılar hem havadan hem de denizden düzenledi. ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin yaptığı yazılı açıklamada, saldırılarda Husilerin insansız hava araçları, balistik ve, seyir füzeleri, radar ve gözetleme sistemini hedef aldıklarını belirtti. Reuters haber ajansına konuşan çok sayıda görgü tanığı, başkent Sanaa yakınlarındaki bir askeri üs, Taiz havaalanı yakınlarındaki bir bölge, Hudeydedeki donanma üssü ile Haccadaki askeri bölgelerin vurulduğunu aktardı. İngiliz hükümeti saldırılarda dört adet Eurofighter Typhoon savaş uçağının kullanıldığını duyururken, Associated Press (AP) haber ajansına konuşan Amerikalı yetkililer Husilere Tomahawk füzeleri ve savaş uçaklarıyla saldırı düzenlendiğini bildirdi.

Husiler: Yanıtsız kalmayacak
Husi isyancılar ABD ve İngilterenin saldırılarına misilleme ile karşılık verileceğini duyurdu. Dışişleri Bakan Yardımcısı Hüseyin el-İzzi, resmi medyaya yaptığı açıklamada, Ülkemiz Amerikan ve İngiliz gemileri, denizaltıları ve savaş uçakları tarafından büyük bir saldırıya maruz kaldı. Amerika ve İngiltere yüksek bir bedel ödemeye hazır olmak ve bu saldırıların ağır sonuçlarına katlanmak zorunda ifadesini kullandı. Husi milislerin sözcüsü Abdülkadir el-Mortada ise X hesabından yaptığı paylaşımda, Yemenin farklı kentlerinin hedef alındığını söyleyerek, saldırıların yanıtsız kalmayacağını belirtti.

Bidendan açıklama
ABD Başkanı Joe Biden diplomatik çabalar ve enine boyuna düşünüldükten sonra geldiğini belirttiği saldırıları başarılı olarak nitelendirdi. Biden saldırılar ile Husilerin Kızıldenizde gemilere saldırılarına doğrudan yanıt verildiğini söyledi ve Yemendeki bu saldırılar, ABD ve müttefikleri dünyanın en kritik ticari rotalarından birindeki seyrüsefer özgürlüğünün tehlikeye atmasını tolere etmeyecektir ifadesini kullandı. Biden, Gerekli olması halinde insanlarımızı korumak ve uluslararası ticaretin serbestçe devam etmesini sağlamak için daha fazla tedbir almakta tereddüt etmeyeceğim dedi.
İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise Yemendeki Husi hedeflerinin vurulmasından sonra yaptığı yazılı açıklamada, ABD ve ülkesinin hava kuvvetlerinin Hollanda, Avustralya, Kanada ve Bayrehnnin operasyonel olmayan desteği ile milislere yönelik hedefli saldırılar başlattığını belirtti. Sunak, Yemendeki saldırıların sonuçları değerlendiriliyor ancak ilk göstergeler Husilerin ticari deniz taşımacağılına yönelik tehdit kabiliyetinin bir gerileme yaşadığına işaret ediyor dedi. İngiltere Başbakanı uluslararası toplumun defalarca uyarıda bulunmasına rağmen Husilerin İngiliz ve Amerikan savaş gemilerine yönelik saldırılar da dahil Kızıldenizde saldırılar düzenlemeye devam ettiğini belirtti ve bu nedenle sınırlı gerekli ve orantılı meşru müdafaa önlemine başvurulduğunu ifade etti.

Suudi Arabistan Kızıldenizdeki askeri operasyonlar ve Yemen Cumhuriyetindeki bazı hedeflere yönelik saldırılar nedeniyle son derece endişeli olduğunu açıkladı. Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada itidal ve tansiyonun yükselmemesi çağrısı yapıldı.

Kızıldenizdeki gemilere saldırı
Husi isyancılar 7 Ekimde Hamasın İsraile yönelik saldırılar düzenlemesinden sonra Hamasa destek verdiğini duyurmuş ve Kızıldenizdeki ticari gemilere insansız hava araçları ve füzelerle çok sayıda saldırı düzenlemişti.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) çarşamba günü, Yemendeki İran destekli Husi isyancılarının Kızıldenizde yük taşıyan ticari gemilere yönelik saldırılarına son verilmesi çağrısında bulunan bir karar tasarısını kabul etmişti.

Son güncelleme: 10:49 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı