• Turkhane Logo

ABD ve AB'den Kosova'ya 'geri adım at' uyarısı

ABD ve AB elçileri Kurti'ye belediye başkanlarını görevlerinden alması ve bölgedeki özel polis birimlerini geri çekmesi çağrısında bulundu.

23:29 08 Haziran 2023 Perşembe
ABD ve AB'den Kosova'ya 'geri adım at' uyarısı
ABD ve AB elçileri Kurti'ye belediye başkanlarını görevlerinden alması ve bölgedeki özel polis birimlerini geri çekmesi çağrısında bulundu.

Euronewste yer alan habere göre Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ve Avrupa Birliği (AB) Kosovadan Sırplarla yaşanan gerginlikte geri adım atmasını istedi, aksi takdirde sonuçlarına katlanacağı uyarısını yaptı.

Uyarı, ABD ve AB elçilerinin gerilimi yatıştırmak üzere Kosova ve Sırbistana yaptıkları ziyaretin ardından geldi.

Şiddet olayları Kosovalı yetkililerin belediye başkanlıklarına etnik Arnavut belediye başkanlarını atamasının ardından patlak verdi. Belediye başkanları, bölgede çoğunluğu oluşturan Sırpların yerel seçimleri boykot etmesinin ardından sadece yüzde 3,5lik bir katılımla seçilmişti.

ABDnin Batı Balkanlar temsilcisi Gabriel Escobar, Kosovanın NATO ve AB üyeliğinin Sırpların çoğunlukta olduğu belediyelere daha fazla özerklik vermesine bağlı olduğunu açıkladı.

Salı günü Belgrada gitmeden önce Kosova medyasına demeç veren Escobar, Atılan ya da atılmayan adımların (Kosova ile ABD arasındaki) ilişkilerin bazı bölümlerini etkileyecek sonuçları olabilir, o noktaya gelmek istemiyoruz dedi.

AB ve ABD ile ikili ilişkilerin mükemmel olduğunu belirten Kosova Başbakanı Albin Kurti ise Bu işlerin baskıyla, karşılaşılabilecek sonuçlardan ve hatta yaptırımlardan bahsederek çözüleceğini sanmıyorum dedi.

ABD ve AB elçileri Kurtiye belediye başkanlarını görevlerinden alması ve bölgedeki özel polis birimlerini geri çekmesi çağrısında bulundu.

Diğer bir çağrı da kuzeyde Sırpların katılımıyla yeni yerel seçimlerin yapılması ve Kosovanın 2013te kurulan Sırp Belediyeler Birliğine daha fazla özerklik verilmesi için yapılan anlaşmayı uygulaması oldu.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken Kosova hükümetini kuzeyde gerilimi tırmandırmak ve istikrarsızlığı arttırmak ile itham etmiş, eylemleri şiddetle kınamıştı.

Washington, ülkenin ABD liderliğindeki Defender Europe adlı askeri tatbikata katılımını iptal etmişti.

NATOnun Kosovada yaklaşık 4 bin askeri bulunuyor ve şiddetin tırmanmasına karşılık olarak 700 askerin daha bölgeye gönderilmesine karar verildi.

Son güncelleme: 23:29 08.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı