• Turkhane Logo

ABD, vatandaşlarına 'Hemen Rusya'yı terk edin' dedi

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD'li muhabiri Gershkovich'in Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınması üzerine ABD Rusya'daki vatandaşlarını geri cağırdı.

09:04 31 Mart 2023 Cuma
ABD, vatandaşlarına 'Hemen Rusya'yı terk edin' dedi
Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABD'li muhabiri Gershkovich'in Rusya'da casusluk suçlamasıyla gözaltına alınması üzerine ABD Rusya'daki vatandaşlarını geri cağırdı.

Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin ABDli Moskova muhabiri Evan Gershkovichin Rusyada casusluk suçlamasıyla gözaltına alınmasına sert tepki gösteren Washington bu ülkede bulunan vatandaşlarına yeni bir çağrı yaparak acilen Rusyayı terk etmelerini istedi.

Beyaz Saray İletişim Direktörü John Kirby, Amerikalıların Rusyada bulunmasının derin bir endişeye neden olduğunu ifade etti.

Kirby, Gershkovichin gözaltına alınmasını ve hakkındaki iddiaları şaşkınlıkla karşıladıklarını belirterek, Rusyanın gazetecilere yönelik kapsamlı bir operasyon düzenleyeceğiyle ilgili herhangi bir uyarı ve işaret almadıklarını söyledi. Kirby, bunu söylemek için erken olduğunu kaydetti.

ABD daha önce Rusyaya seyahat etmemeleri konusunda vatandaşlarını ikaz etmişti.

Neden gözaltına alındı?
Rus Federal Güvenlik Servisi (FSB), 31 yaşındaki ABD vatandaşı Gershkovichin Ural Dağlarındaki Yekaterinburg kentinde gizli bilgi elde etmeye çalışırken gözaltına alındığını belirtti.
FSB, ABD hükümeti çıkarına casusluk yaptığından şüphelenilen Wall Street Journal muhabirinin edinmeye çalıştığı bilginin, Rus ordusuna bağlı şirketlerden birinin faaliyetleri konusunda olduğunu bildirdi. FSB, Gershkovichin Rusya Dışişleri Bakanlığının gazeteci olarak çalışma akreditasyonu verdiği isimler arasında yer aldığını ifade etti.

FSB, Wall Street Journalin Moskova bürosunda çalışan Gershkovichin ne zaman gözaltına alındığını duyurmadı.

WSJ: Bir an önce serbest bırakın
WSJ, Gershkovichin gözaltına alındığının ortaya çıkmasının ardından Reuters haber ajansına gönderdiği yazılı açıklamada, Rusyadan muhabirlerinin bir an önce serbest bırakılmasını talep etti. Gershkovichin güvenliğine ilişkin derin endişe duyduklarını belirten WSJ, Evan ve ailesiyle dayanışma içindeyiz açıklamasında bulundu.

Gershkovichin, Ukraynada Rusya için savaşan paralı askerleri görevlendiren Rus güvenlik şirketi Wagnerle ilgili araştırma yaptığını bildiren Sınır Tanımlayan Gazeteciler (RSF) örgütü de ABDli gazetecinin gözaltına alınmasının misilleme gibi göründüğünü ifade etti.

Rus hükümeti: Suçüstü yakalandı
Rusya Dışişleri Bakanı Maria Zakharova ise Gershkovichin, mesleğini gazetecilikle ilgisi olmayan faaliyetleri gizlemek için kullandığını ve suçüstü yakalandığını iddia etti.

Kremlin de konunun FSByi ilgilendirdiğini, ancak Gershkovichin suçüstü yakalandığını bildiklerini belirtti.

Rusyada casusluk suçu, 20 yıla varan hapis cezaları öngörüyor.

Wall Street Journal gazetesinde Rusya ve Ukrayna ile ilgili haberler yapan Gershkovichin geçtiğimiz günlerde yayımlanan son haberi, Batının uyguladığı yaptırımların etkisiyle kötüye giden Rus ekonomisi üzerineydi.

Sovyetler Birliğinden ABDye göç eden bir aileden geldiği için Rusça da bilen Gershkovich, WSJden önce Moskovada AFP haber ajansı muhabiri olarak çalışıyordu. Daha önce ise İngilizce yayın yapan The Moscow Times haber sitesi için muhabirlik yapıyordu.

Son güncelleme: 09:04 31.03.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı