• Turkhane Logo

ABD vatandaşı Araplar Biden’a oy verecek mi?

ABD’de en büyük Arap asıllı Amerikalı nüfusa sahip olan Michigan’da bazı seçmenler Başkan Biden’ın İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaştaki desteğine öfkeli.

10:18 12 Mart 2024 Salı
ABD vatandaşı Araplar Biden’a oy verecek mi?
ABD’de en büyük Arap asıllı Amerikalı nüfusa sahip olan Michigan’da bazı seçmenler Başkan Biden’ın İsrail'in Gazze'de yürüttüğü savaştaki desteğine öfkeli.

ABDnin üç önemli çekişmeli eyaleti Kuzey Carolina, Minnesota ve Michigan’da on binlerce Amerikalı ön seçimlerde Demokrat Başkan Joe Bidena oy vermek yerine bağımsız kalmayı tercih etti.

Michigandaki Arap asıllı Amerikalılar’ın öncülük ettiği bu hareket, İsrailin Gazzede yürüttüğü ve Gazze’deki sağlık bakanlığına göre en az 30 bin Filistinli’nin öldüğü savaşa Biden’ın verdiği desteği protesto amacıyla başlatıldı.

İsrailin Gazzede kullandığı silahlar büyük ölçüde ABD tarafından finanse ediliyor ve ABDde üretiliyor.

Kasım ayındaki seçimlerde başkanın yenilgisi için çalışan bir grup olan Abandon Bidenın Michigan Eş Başkanı Samraa Luqman, Ona karşı hissettiğim öfke tarif edilemeyecek kadar büyük. Trumpa karşı hissettiklerimle kıyaslanamaz bile diyor.

Luqman’a göre Demokrat Partinin insan hakları ve azınlıkların korunması alanlarında daha yüksek ahlaki standartları temsil ettiği varsayımı ortadan kalktı.

Eyaletteki Demokrat seçmenlerin yüzde 13ünü oluşturan 100 binden fazla Michiganlı 27 Şubattaki ön seçimde Biden’a destek konusunda bir taahhüt vermedi yani bir anlamda bağımsız kalmayı tercih etti.

Michigan, ülkedeki en büyük Arap asıllı Amerikalı nüfusuna evsahipliği yapıyor.

Bağımsız oy kullanılması ile Bidena bu önemli çekişmeli eyalette Arap asıllı Amerikalılar’ın oylarını kaybetme riskiyle karşı karşıya olduğu mesajı veriliyor.

Bidenın Michigan’ı kazanmadan da zafer elde etmesi mümkün ama bu yol çok daha zor.

Michigan-Dearborn Üniversitesinden Arap asıllı Amerikalılar üzerine araştırma yapan Amny Shuraydi, Bu nüfusun çoğu Demokrat olarak kayıtlı. Üç seçmenden biri Cumhuriyetçi ikisi Demokrat. Ancak nasıl oy verdikleri yıla göre değişiyor diyor.

Arap asıllı Amerikalılar arasında tıpkı diğer seçmen grupları gibi çok muhafazakar olanlar da var, çok liberal olanlar da” diyen Shuraydi, Ortadoğu siyasetininse Arap Amerikalı ve Müslüman seçmenlerin çoğunluğunda, oy verme konusunda nihai kararlarını vermelerinde kesinlikle rol oynadığını söylüyor.

Eski Başkan Donald Trump 2016da Michiganı 11 binden az bir oy farkıyla kazanmıştı. Biden 2020de yaklaşık 120 bin oy farkla eyalette galip çıkmıştı.

Eyalette 200 bin ila 300 bin Arap asıllı Amerikalı olduğu tahmin ediliyor; ancak hepsi oy kullanma hakkına sahip değil.

Detroitteki Wayne State Üniversitesinde siyaset bilimi profesörü olan Jeffrey Grynaviski, Michigandaki Arap asıllı Amerikalılar’a odaklandık çünkü seçim sonucunu değiştirecek oy sayısına neredeyse tam olarak sahipler diyor.

Michigandaki ön seçimin ardından Bidenın kampanya sözcüsü, Başkanın, kendisine bağlılık bildirmeyen kampanyalara katılan seçmenlerin seslerine kulak verdiğini ve İsrail ile Filistinliler arasında adil ve kalıcı bir barışın sağlanması hedeflerini paylaştığını söyledi.

Son güncelleme: 10:18 12.03.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı