• Turkhane Logo

ABD ‘Uygur’ tasarısını onayladı, AKP rejimi ise ekonomiyi ‘insanlığa’ tercih ediyor!

ABD, çok sayıda Çinli yetkiliye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. ABD yaptırım kararı alırken, AKP iktidarı ve yandaş medya, duvar kadar sessiz… AKP ekonomiyi ‘insanlığa’ tercih ediyor…

12:38 21 Haziran 2020 Pazar
ABD ‘Uygur’ tasarısını onayladı, AKP rejimi ise ekonomiyi ‘insanlığa’ tercih ediyor!
ABD, çok sayıda Çinli yetkiliye yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını onayladı. ABD yaptırım kararı alırken, AKP iktidarı ve yandaş medya, duvar kadar sessiz… AKP ekonomiyi ‘insanlığa’ tercih ediyor…

Pekin yönetimi, ABD’yi, Çin’e karşı yaptırım uygulaması halinde doğacak sonuçlara katlanmakla tehdit etti. ABD yaptırım kararı alırken, Türkiye ise Çin’in Uygurlara yönelik soykırım uygulamalarını film izler gibi izliyor! AKP iktidarı ve yandaş medya, duvar kadar sessiz… Uzmanlara göre AKP hükümetinin sükunetinde, Çin’den siyasi ve ekonomik beklentileri belirleyici rol oynuyor. AKP ekonomiyi ‘insanlığa’ tercih ediyor…

Doğu Türkistan’daki Müslüman Uygurlar, Pekin hükümeti tarafından sözde ‘Eğitim Merkezleri’nde yıllardır işkenceden geçiriliyor. Dünyanın gözü önünde Uygurlar’a ‘soykırım’ uygulanıyor. BM’ye göre 1 milyon civarında Uygur, Çin’in ‘eğitim’ merkezi olarak tanımladığı ‘beyin yıkama’ kamplarında soykırıma uğruyor. Rakamın 3 milyona yakın olduğunu söyleyen araştırmalar da var.

Çocuklar ailelerinin elinden alınarak sözde ‘çocuk esirgeme kurumlarına’ veriliyor. Çinli erkekler, ‘kardeş aile’ kılıfıyla kocası tutuklu Uygur kadınların evlerinde kalmak üzere yollanıyor. Washington merkezli Doğu Türkistan Milli Uyanış Hareketi, geçtiğimiz aylarda Uygurların tutulduğu yaklaşık 500 kamp ve hapishane olduğunu belgelerle ortaya koymuştu.


/

TUTUKLAMA İÇİN NEDENE İHTİYAÇ YOK!

Çin hükümetine göre sakal bırakmak, Kur’an okumak, namaz kılmak ya da yurt dışına seyahat etmek tutuklanma nedeni. Ancak tutuklanmanız ve toplama kamplarında sözde ‘eğitime’ alınmanız için bunları yapmanıza da gerek yok. Zira Çin’e göre Müslümanların tamamı ‘akıl hastası’ ve tedavi edilmeli. Çin, söz konusu toplama kamplarının ‘aşırılığa karşı savaşmak ve mesleki beceri kazandırmak için kurulduğu iddia ediyor. Ancak emekli olmuş, 50-60 yaşındaki insanlara hangi becerilerin neden kazandırıldığı sorusu cevapsız!

SUÇ LİSTESİNDEN SEÇMECE!

Bugüne kadar Çin’in uygulamalarıyla ilgili çok sayıda özel habere imza atan Alman DW yine önemli bir dosya hazırladı. Naomi Conrad imzalı habere göre Çin hükümeti, keyfi uygulamalarla insanları özgürlüğünden ediyor. Belgeye göre Çin’in kültür ve dinden öte bütün bir halkı hedeflediği görülüyor. Haberde, Çin’in toplama kamplarından çıkmayı başaran bir kadının sözlerine yer veriliyor: “Bir gün bize sözde suçlamalardan oluşan bir liste verildi. Bir sayfalık bir kağıttı. Bir madde seçmeye zorlandık. ‘Başötrüsü takmak, dua etmek, Kur’an bulundurmak, yurt dışındaki insanlara telefon etmek veya onlarla temasta bulunmak. Onlardan hiç birini yapmadığımı söyledim. Beni yurt dışına ziyaret seçeneğini seçmeye zorladılar. Bizi tehdit ettiler; ‘Bir suç seçene kadar burada kalacaksınız’ dediler. Bu nedenle kağıdı imzaladım ve parmak izimi bastım. Bir kaç gün sonra sözde mahkemeye çıktık. Avukat yoktu. Kararı okuyacaklar ve tutuklu kişi şunu söylemek zorunda kalacaktı: Suçlarımı itiraf ediyorum. Yanlışlarımı tekrarlamayacağıma söz veriyorum.”



TRUMP, UYGUR TASARISINI ONAYLADI

ABD Başkanı Donald Trump, Çin’de Uygurlar ve diğer Müslüman azınlıkları hedef alan baskı politikalarından sorumlu Çinli yetkililere yaptırım uygulanmasını öngören yasa tasarısını imzaladı. Söz konusu tasarı, bu kişilerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulmasını ve ABD’ye girişlerinin yasaklanmasını öngörüyor. Çin, “ABD sonuçlarına katlanacak.” açıklamasında bulundu. Uygurlar, yıllardır Çin’in işkencesi altında inliyor ancak AKP iktidarı bu konuyla ilgili tek bir adım bile atmıyor. AKP, Doğu Türkistan’da yaşananları görmezden geliyor. Yandaş medya da üç maymunu oynuyor.

EKONOMİK BEKLENTİLER, ZULMÜ GÖRÜNMEZ HALE GETİRİYOR

Alman DW, Fransız Euronews ve İngiliz BBC, Çin’in uygurlara yönelik soykırıma varan uygulamalarıyla ilgili onlarca haber yaptı ve yapmaya devam ediyor. Ancak Türkiye’de iktidara yakın yandaş medya bu konuda duvar kadar sessiz. İktadarın önemli destekçilerinden Aydınlık Grubu ise Uygurları ‘terörist’ olarak tanımlarken, toplama kamplarını ise ‘eğitim merkezi’ olarak adlandırıyor. İktidar temsilcileri ise ölüm sessizliğine bürünmüş durumda. Uzmanlara göre AKP hükümetinin sükunetinde, Çin’den siyasi ve ekonomik beklentileri belirleyici rol oynuyor.

Kaynak: KaranlıktakiAydınlık

Son güncelleme: 12:38 21.06.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı