• Turkhane Logo

ABD, Ukrayna'ya asker gönderecek mi?

ABD ve Rusya arasında Ukrayna üzerinden devam eden gerilimde ABD'nin bölgeye asker gönderip göndemeyeceği yönündeki bir soruyu cevaplandıran ABD Başkanı Joe Biden, böyle bir seçeneğini değerlendirmeye almadıklarını söyledi.

23:18 08 Aralık 2021 Çarşamba
ABD, Ukrayna'ya asker gönderecek mi?
ABD ve Rusya arasında Ukrayna üzerinden devam eden gerilimde ABD'nin bölgeye asker gönderip göndemeyeceği yönündeki bir soruyu cevaplandıran ABD Başkanı Joe Biden, böyle bir seçeneğini değerlendirmeye almadıklarını söyledi.

Amerikanın Sesi internet sitesinde yer alan habere göre ABD Başkanı Joe Biden, Rusya’yı, Ukrayna’yı olası işgalinden caydırmak amacıyla bu ülkeye Amerikan askerlerinin gönderilmesi seçeneğini değerlendirmeye almadıklarını söyledi.

Başkan Biden, Rusya ve en az dört NATO üyesi ülkeyle Rusya’nın İttifak’la ilgili kaygıları ve doğu cephesinde gerilimin azaltılması konusunda yapılabilecek düzenlemeler konusunda üst düzey toplantı yapılacağını belirtti. Biden, bu hafta sonuna kadar da bu toplantıyı duyurmayı umduğunu söyledi.

Beyaz Saray’dan ayrılırken gazetecilere açıklamalarda bulunan Başkan Biden, Rusya Cumhurbaşkanı Vladimir Putin’le Salı günü yaptığı iki saat süren görüşmede, Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin daha önce benzeri görülmemiş ekonomik sonuçları olacağını net şekilde ilettiğini kaydetti.

ABD Başkanı, “Lafımızı sakınmadık. Net şekilde konuştum. Ukrayna’yı işgal etmesi halinde bunun ciddi sonuçları, daha önce Putin’in hiç görmediği ya da daha önce hiç görülmemiş ekonomik sonuçları olacağını söyledim” ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Biden-Putin görüşmesinin ardından Salı günü yaptığı açıklamada Başkan Biden’ın görüşmede, Ukrayna’nın NATO’ya üye olması olasılığından endişe duyan Putin’e bir taviz vermediğini belirtti.

Rusya lideri NATO’nun doğuya daha fazla genişlemeyeceği konusunda güvence talep etmişti.

ABD’nin Ukrayna’ya savunma kabiliyeti sağlayacağını net bir şekilde anlattığını belirten Başkan Biden, Amerika’nın, saldırı hedefi olmaları halinde NATO müttefiklerini savunmak gibi bir ahlaki ve hukuki sorumluluğu olduğunu ancak bu sorumluluğun Ukrayna’ya kadar uzanmadığını söyledi.

Rusya’nın olası bir Ukrayna işgalini önlemek amacıyla Amerikan askerlerinin kullanılıp kullanılmayacağı yönündeki soruya, “Bu seçenek masada değil” yanıtını verdi.

ABD Başkanı, “Bu diğer NATO ülkelerinin ne yapmaya istekli olduklarına da bağlı olur. Ancak Amerika’nın, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali durumunda tek taraflı olarak güç kullanması fikri şu anda olası değil” dedi.

Son güncelleme: 23:18 08.12.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı