• Turkhane Logo

ABD, Türkiye'yi vergi avantajı sağlanan ülkeler listesinden çıkarttı

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye ABD ile ticarette vergi avantajı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamındaki ülkeler listesinden Türkiye'nin çıkarıldığını açıkladı.

09:21 17 Mayıs 2019 Cuma
ABD, Türkiye'yi vergi avantajı sağlanan ülkeler listesinden çıkarttı
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'ye ABD ile ticarette vergi avantajı sağlayan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi (GTS) kapsamındaki ülkeler listesinden Türkiye'nin çıkarıldığını açıkladı.



Sputnikin aktardığına göre, Türkiyeyi GTS programından çıkaran talimatnamesinin detaylarını kamuoyu ile paylaşan Trump, 4 Martta Kongreyi bu yönde bir niyeti olduğu gerekçesiyle bilgilendirdiğini kaydetti.

ABD ile Türkiye arasındaki S-400 krizinin bu adıma neden olduğu yorumları yapılıyor.


İlgili bölümdeki gerekli düzenlemeyi yaparak Türkiyenin vergi muafiyetine tabi ülkeler listesinden çıkarıldığını belirten Trump, Türkiyenin GTS programından yararlanmasını mümkün kılan ekonomik seviyenin artık üstüne çıktığını vurguluyor.

Trump, söz konusu kararın 17 Mayıs 2019dan itibaren geçerli olacağını belirtti.

ABD Başkanı Trump, 4 Martta Kongreye gönderdiği mektupta, Türkiyeyi Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi programından çıkarmak istediğini beyan etmiş, bu kararına gerekçe olarak da Türkiyenin artık ekonomik açıdan gelişmiş olmasını göstermişti.

ABDde 1974te yürürlüğe giren ve Türkiyenin 1975te dahil olduğu GTS programı kapsamında, uygun kriterleri taşıyan 121 ülkenin yaklaşık 4 bin kalem ürünü Amerikan pazarına gümrüksüz olarak girebiliyor.

ABDnin Türkiyeden GTS kapsamı ithalatında tarımsal ürünler, otomotiv aksam ve parçaları, kıymetli taşlar ve mücevherat, plastik, makina ve aksam-parçaları ön plana çıkıyor.

Öte yandan Trump, açıklamasında, ABDnin Türkiyeden ithal ettiği çelik ürünlerine uyguladığı yüzde 50 oranındaki gümrük vergisinin yeniden yüzde 25e indirildiğini ifade etti.

Daha önce Türkiyeden ithal edilen çelik ürünlerine uygulanan yüzde 25lik gümrük vergisinin neden yüzde 50ye çıkarıldığını anlatan Trump, önceki yıla kıyasla Türkiyeden ithal edilen çelik ürünlerinde yüzde 48 azalma görüldüğünü belirtti.

Aynı şekilde toplam çelik ithalatında da yüzde 12lik bir azalma olduğunu ifade eden Trump, bu sebeple artık söz konusu verginin yeniden yüzde 25 düzeyine indirildiğini duyurdu.

ABD yönetimi, 10 Ağustosta yaptığı açıklamayla, Türkiyeden yapılan çelik ithalatına uygulanan vergiyi yüzde 50ye, alüminyum ithalatına uygulanan vergiyi de yüzde 20ye çıkarmıştı.

Türkiye ise söz konusu kararın Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) kurallarına aykırı olduğunu kaydederek, ABDyi DTÖye şikâyet etmişti.

Son güncelleme: 09:21 17.05.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı