• Turkhane Logo

ABD, Türkiye'yi haritada 'kırmızıyla' işaretledi

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un, bir basın toplantısı sırasında önünde durduğu ve konuşmasını yaptığı harita tartışmaları da beraberinde getirdi.

11:45 29 Ocak 2019 Salı
ABD, Türkiye'yi haritada 'kırmızıyla' işaretledi
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'un, bir basın toplantısı sırasında önünde durduğu ve konuşmasını yaptığı harita tartışmaları da beraberinde getirdi.

Haritada, aralarında Türkiyenin de bulunduğu, Venezuelanın otokrat lideri Nicolas Maduroya destek veren ülkelerin kırmızıyla işaretlendiği görüldü. Türkiyenin yanı sıra, Rusya da kırmızıya boyanmış görünüyor.

AKP medyası, haritayı ve renklendirilme şeklini dünyaya Venezuela mesajı şeklinde yorumlarken, Boltonun basın toplantısında dikkat çeken bir başka detay da, elinde tuttuğu not defterinde 5 bin asker Kolombiyaya yazmasıydı. 

Kolombiya Dışişleri Bakanı Trujillo, notun gerekçesi ve kapsamını bilmediklerini belirtti.


Venezuelada, ABD Maduroyu tanımadığını, ülkenin lideri olarak Juan Guadioyu muhatap aldığını duyurmuş ve Maduroya koltuğu bırakması için ekonomik yaptırımlar da dahil çeşitli seçenekleri uygulamaya başlamıştı. 

Son olarak, Venezuelanın ABD bankalarındaki mevduatının da Guadioya yönlendirildiğini açıklayan ABD, askeri müdahale seçeneğini de masada tuttuğu sinyalleri verdi.

ABD aynı zamanda, Venezuela devlet petrol şirketi PDVSAya bir dizi yaptırım kararı aldı ve kararın duyurusunu da Bolton yaptı.

Boltonun elindeki Kolombiya notu pek çok tartışmayı da beraberinde getirdi. 

AAnın haberine göre, Kolombiya Dışişleri Bakanı Carlos Holmes Trujillo, tartışmalar üzerine başkent Bogotadaki Devlet Başkanlığı Sarayı Casa de Narinoda kameralar karşısına geçerek, John Boltonun elinde tuttuğu ve Kolombiyayı işaret eden notun gerekçesi ve kapsamının bilinmediğini söyledi.

Ülkesinin Venezueladaki durum karşısında Lima Grubu olarak bilinen ve son kararlarına Meksikanın katılmadığı 13 Amerika kıtası ülkesi ile ortak hareket ettiğini belirten Trujillo, ülkesinin Venezuelayı seçime götürecek ve anayasal düzeni inşa edecek şartları oluşturmak için diplomatik ve politik davranmaya devam edeceğini vurguladı.
 

Son güncelleme: 11:45 29.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı