• Turkhane Logo

ABD, Suriye'de nereleri hangi silahlarla vurdu?

Reuters, Suriye'de müttefik ülkelerin vurduğu bölgeleri duyurdu. Suriye'de ABD, İngiltere ve Fransa'nın vurduğu yerlerle hangi silahları kullandı?

12:15 14 Nisan 2018 Cumartesi
ABD, Suriye'de nereleri hangi silahlarla vurdu?
Reuters, Suriye'de müttefik ülkelerin vurduğu bölgeleri duyurdu. Suriye'de ABD, İngiltere ve Fransa'nın vurduğu yerlerle hangi silahları kullandı?

ABD, İngiltere ve Fransa, Suriye’nin başkenti Şam ile Hama, Humus, Dera ve Süveyda kentlerine yönelik hava saldırısı düzenledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Suriye’deki kimyasal saldırı iddialarına ilişkin “saldırı emri” verdiğini söyleyerek, ABD ile Fransa ve İngiltere’nin, Suriye’deki hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

/


Saldırıda, başkent Şam’daki askeri noktaların hedef alındığı belirtilirken, Mezze havaalanı, 41.Tugay ve araştırma merkezi vurulan noktalar arasında yer alıyor.

ABD’nin saldırılarda Tomahawk füzelerini kullandığı ileri sürülürken Suriye devlet televiyonu da hava saldırılarına uçaksavarlarla karşılık verildiğini bildirdi.

/


Şam’daki yerel kaynaklar başkentteki bilimsel araştırma tesisinin bombalandığını ileri sürdü. Suriye’den yapılan açıklamada 30 füzeyle yapılan saldırıda 10 füzenin imha edildiği belirtildi.

VURULAN HEDEFLER

Reuters Haber Ajansı, Suriye hükümeti yanlısı bir milis komutanın verdiği bilgiye göre Barzeh’teki araştırma merkezi ve Humus’taki askeri deponun dışında aşağıdaki hedeflerin vurulduğunu duyurdu.

/

Başkent Şam’ın batısında, Lübnan sınırı yakınlarındaki Dimas bölgesinde bulunan bir askeri üs. İsrail uçakları aynı bölgeyi 2014’te bombalamıştı.
Başkentin kuzeyindeki Masyaf’taki bir tesis. Masyaf Batılı istihbarat örgütlerinin geçen yıl kimyasal silah ürettiğini iddia ettiği Bilimsel Çalışmalar ve Araştırma Merkezi’nin bir şubesi bulunuyor.
Şam’ın kuzeydoğusundaki Kalamun bölgesinde bulunan askeri depolar.
Şam’ın güneyindeki Kiswah bölgesi. İran’ın Kiswah’ın dışında daimi bir askeri üs inşa ettiğine inanılıyor. İsrail’in geçen Aralık’ta tesise füze attığı ve bazı binaları imha ettiği belirtilmişti.

SURİYEYİ VURAN O SİLAHLAR..

Şam dışında en yoğun saldırılar ise Humus çevresinde gerçekleşti. Bu bölgedeki Masyaf, Ayn Elacuz ve Kuseyrde kimyasal silah yapımında kullanıldığı iddia edilen askeri tesisler ile Hizbullah yapılarını hedef alındı. Bu hedeflerin çoğu, İngiliz Tornado uçaklarından atılan Storm Shadow (Fırtına Gölge) füzeleri ile vuruldu.

/

ABDnin saldırıda kullandığı Tomahawk füzeleri savaş gemilerinden, denizaltılardan veya karada konuşlu fırlatıcılardan atılabiliyor. Askeri adı BGM-109 olan Tomahawk füzeleri ilk olarak 1991deki Birinci Körfez Savaşında Irak hedeflerine karşı kullanılmıştı. Körfez Savaşı, gemilerden atılan Tomahawklar ile başlamıştı.

/

ABDnin sadece İngiltereye sattığı bu füzeler, 1,100 kilometre menzile sahip. Toplam 1600 kilogram ağırlığındaki füze, 450 kilogramlık savaş başlığı taşıyor. Tomahawklar hedeflerini askeri uyduların hassas verilerini kullanarak buluyor.

/

Amerikan Raytheon firmasının üretimi olan Tomahawklar, zırh delici, parça tesirli veya nükleer başlık taşıyabiliyor. Dördüncü nesil füzelerde, hareketli hedefler de takip edilip vurulabiliyor. Alçak irtifadan yeryüzüne paralel hareket eden, engellerin çevresinden dolanabilen ve radara yakalanmayan bu silah, “akıllı füze” diye biliniyor. Trump saldırı öncesi dünyayı sarsan tweetinde “akıllı füzeler” atılacağı sinyalini vermişti.

/

Bugünkü saldırıda özellikle Humus çevresinde kullanılan Storm Shadow (Fırtına Gölge) füzeleri ise ABDnin Tomahawk füzelerine Avrupanın yanıtı niteliğinde (Türkiyenin kendi üretimi olan muadil füzesi ise SOM adını taşıyor)… İngiliz-Alman-Fransız-İtalyan ortak yapımı olan ve MBDA firması tarafından 2001den beri üretilen Storm Shadow füzeleri 2002den beri hizmette.



“Ateşle ve unut” diye bilinen bu uzun menzilli ve akıllı füzeler de engelleri aşıp yolunu buluyor. Tomahawklara göre avantajı, savaş uçaklarından da ateşlenebilmesi. İlk kez Irak Savaşı sırasında İngilizlerin havada ateşlediği bu füzeyi Fransız ve İtalyan hava kuvvetleri de 2011deki Libya operasyonu sırasında yoğun olarak kullanmış ve açıklamalarına göre yüzde 97 başarı oranıyla hedefleri vurmuştu.
 

Son güncelleme: 12:15 14.04.2018
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı