• Turkhane Logo

ABD suçlamaların dozunu artırıyor: Çin ve Dünya Sağlık Örgütü hedefte

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin yönetimini koronavirüs konusunda şeffaf olmamakla suçladı. Pompeo, Dünya Sağlık Örgütü’nün reform yapmaması durumunda ABD’den asla maddi destek alamayabileceğini ifade etti.

15:00 24 Nisan 2020 Cuma
ABD suçlamaların dozunu artırıyor: Çin ve Dünya Sağlık Örgütü hedefte
ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, Çin yönetimini koronavirüs konusunda şeffaf olmamakla suçladı. Pompeo, Dünya Sağlık Örgütü’nün reform yapmaması durumunda ABD’den asla maddi destek alamayabileceğini ifade etti.



ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin’in yeni tip koronavirüsü kasım ayında biliyor olabileceğini söyleyerek Pekin’i yeniden şeffaf olmamakla suçladı.

Pompeo verdiği demeçte, Çin hükumetinin ilk Kovid-19 vakalarını kasım ayında belki, aralık ayı ortalarında kesin bildiğini söyledi.


ABD, ÇİN’DEN İLK VİRÜS ÖRNEKLERİNİ TALEP ETTİ

ABD’nin Çin’den daha fazla bilgi talebinde ısrarcı olduğunu belirten Pompeo, Wuhan’da tespit edilen ilk orijinal virüs örneklerini istediklerini bildirdi.

Pompeo, “Bu şeffaflık meselesi yalnızca kasım, aralık ve ocak aylarında yaşananları anlamak için değil, bugün için de önem arz ediyor” dedi.

Pompeo ayrıca, “Bu, ABD’de ve açıkçası tüm dünyada birçok hayatı etkilemeye devam ediyor” ifadelerini kullandı.

Çin başlangıçta virüse ilişkin ilk bilgileri paylaşmayarak “bilgi uçuranları” gözaltına almıştı. Pandemiye ilişkin ilk resmi açıklamalar, Wuhan kentindeki gizemli zatürre vakalarının bildirildiği 31 Aralık tarihinde gelmişti.

Pompeo daha önce virüsün Wuhan’daki bir viroloji laboratuvarı kaynaklı olup olmadığı yönünde araştırma başlatıldığını belirterek bu laboratuvarlara uluslararası erişim talep etmişti.

DSÖ KENDİNİ REFORME ETMELİ

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo, ülkesinin bir daha asla Dünya Sağlık Örgütü’ne (DSÖ) yardım yapmayabileceğini, söz konusu kurumun koronavirüsle mücadele edebilmesi için temel reformlara ihtiyacı olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Kovid-19 ile ilgili tehlikeyi geç bildirdiği gerekçesiyle Birleşmiş Milletler çatısı altındaki DSÖ’ye yıllık 400 milyon dolarlık yardımı geçtiğimiz günlerde kestiğini açıklamıştı. ABD, DSÖ’ye yıllık 400 milyon dolar yardım yapıyordu. Bu rakam söz konusu kurumun bütçesinin yüzde 15’ine tekabül ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı, “DSÖ, görevini yapmakta ilk kez yetersiz kalmıyor. Bir şeyler değişmeli. DSÖ’de temel, köklü reformlar yapılma zamanı gelmiştir.” diye konuştu.

Pompeo, DSÖ Başkanı General Tedros Adhanom’un görevini yapmadığını dile getirerek “Kendisi üye devletlerden birinin (Çin) kuralları çiğnemesine rağmen bu durumu zamanında kamuya bildirmedi” dedi.

Bu gelişmeler sonrası “DSÖ’nün yönetiminde herhangi bir değişme olmazsa Beyaz Saray’ın tutumu ne olur” sorusuna cevap veren Pompeo, “Eğer böyle bir şey olursa ABD bir daha asla eski taahhütlerini yerine getirmeyebilir. ABD’de vergi ödeyenlerin paraları DSÖ’ye gitmeyebilir” diye de sözlerine ekledi.

ABD’DE DSÖ VE ÇİN’E DAVALAR

Washington yönetimi Kovid-19 virüsünün yeni merkezi ABD olduktan sonra, salgınla mücadele konusunda Pekin yönetimini sert bir dille eleştirmiş,

ABD’de Missouri eyaleti Çin’e karşı dava açarken, New York’ta 3 kişi de Dünya Sağlık Örgütü’ne karşı dava açmıştı.

Son güncelleme: 15:00 24.04.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı