• Turkhane Logo

ABD Senatosu Raporu: Rusya, Trump'ın 2016 seçim kampanyasına müdahale etti

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, Rusya ile Başkan Donald Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası arasında

09:50 19 Ağustos 2020 Çarşamba
ABD Senatosu Raporu: Rusya,  Trump'ın 2016 seçim kampanyasına müdahale etti
ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, Rusya ile Başkan Donald Trump'ın 2016'daki seçim kampanyası arasında

ABD Senatosu İstihbarat Komitesi, yayımladığı 950 sayfalık raporda, eski kampanya menajeri Paul Manafort başta olmak üzere Trumpın 2016daki seçim kampanyası ekibiyle Rusya arasında önemli bağlar bulunduğu vurgulandı. Manafortun kampanyada birlikte çalıştığı Konstantin V. Kilimnikin Rus istihbarat yetkilisi olduğuna işaret edilen raporda, Manafortun ilişkili olduğu kişiler, ciddi karşı istihbarat endişeleri doğuruyor ifadesine yer verildi.Raporda, Klimnikin 2016da Rus istihbaratının hack ve sızma operasyonları ile bağlantısı olduğuna dair bilgilere ulaşıldığı vurgulandı.
SEÇİMLERİMİZİ TEHDİT EDECEK DERECEDE GERÇEK
Senato İstihbarat Komitesi Başkan Yardımcısı Mark Warner, yaptığı yazılı açıklamada, Yaklaşık 1000 sayfalık bu rapor, Rusya ile Trumpın 2016daki seçim kampanyası arasındaki bağa ilişkin yapılan en kapsamlı inceleme. Trumpın çalışanları ile Rus hükümeti casusları arasındaki iletişim seviyesi, seçimlerimizi tehdit edecek derecede gerçek, karşı istihbarat tehditidir görüşünü paylaştı.
ÇİN VE İRAN DA ENDİŞE TOHUMLARI ATMAK İÇİN UĞRAŞIYOR
Komitenin Başkanı Marco Rubio da yaptığı yazılı açıklamada, 2020 seçimlerinin yaklaştığını vurgulayarak, Şu anda Rusyanın yanı sıra Çin ve İran da bizim demokrasimizi bozmak, sosyal ayrımları kızıştırmak, kurumlarımızın, seçim sürecimizin ve cumhuriyetimizin meşruluğu ve birliği konusunda endişe tohumları atmak için çalışıyor. ifadesini kullandı.
22 AY SÜREN RUSYA SORUŞTURMASI
Rusyanın siber saldırı yoluyla ABD başkanlık seçimlerine müdahale ettiği iddiasıyla başlatılan soruşturmada, özellikle ABD Başkanı Trumpın seçim kampanyasında görev almış bazı kişilerin Ruslarla ilişkileri odak noktası olmuştu. Özel Yetkili Savcı Robert Mueller, 22 ay süren Rusya Soruşturmasının raporunu, 22 Mart 2019da Adalet Bakanlığına sunmuştu.
DEMOKRATLAR TRUMPI SUÇLAMIŞTI
Adalet Bakanı William Barr ise raporun önemli bulgularını bir mektupla Kongreye bildirmiş ve Trumpın Rusya ile gizli iş birliği yaptığını gösteren bir sonuca ulaşılamadığını kaydetmişti. Trump, raporun sonucunda tamamen aklandığını savunurken Demokratlar ise Trumpın adaleti engellemeye çalıştığını iddia etmişti. 29 Mayısta kameraların karşısına geçen Mueller, Rusya soruşturması dosyasının resmen kapandığını açıklamıştı.

Son güncelleme: 09:50 19.08.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı