• Turkhane Logo

ABD seçiminde taraflardan birisi sonuçları kabul etmezse ne olur?

ABD'de yeni başkanını seçerken gündemde olan konulardan birisi de 'Taraflardan birisi sonuçları kabul etmezse ne olur?' sorusunun cevabı.

02:04 04 Kasım 2020 Çarşamba
ABD seçiminde taraflardan birisi sonuçları kabul etmezse ne olur?
ABD'de yeni başkanını seçerken gündemde olan konulardan birisi de 'Taraflardan birisi sonuçları kabul etmezse ne olur?' sorusunun cevabı.

ABDde bir süredir gündemde olan konulardan birisi de seçim sonrasında taraflardan birinin sonucu kabul etmemesi durumunda ne olacağı.
Başkan Trumpın kendisiyle yapılan bazı mülakatlarda kaybetmesi halinde seçim sonuçlarını kabul edeceğini net bir dille söylememesi bu konudaki tartışmaların şiddetlenmesine yol açtı.
Kazananın netleşmesinin uzamasının ABDyi bir anayasal krize sürüklemesinden ve sokak çatışmalarına kadar gidebilecek gerilimlerin yaşanmasından endişe ediliyor.
BBC Türkçede yer alan habere göre ABD Anayasası uyarınca, başkan seçimlerinde sorun yaşanması halinde Yüksek Mahkeme ve Kongrenin devreye girmesi öngörülüyor.
Daha önce 2000 yılındaki seçimler Yüksek Mahkemeye taşınmıştı. Mahkeme, Florida eyaletindeki oy sayımıyla ilgili Cumhuriyetçi Parti adayı George W. Bush lehine karar vermiş ve Demokrat Parti adayı Al Gore da konuyu Kongreye taşımayarak, yenilgiyi kabul etmişti.
Kongrenin anayasal sorumlulukları arasında ise Seçici Kurul oylarının sayılması da var. Kongrede normal şartlar altında sembolik ilerleyen bu süreç, üç aşamada gerçekleşiyor. Bu yıl itirazların sürmesi halinde bu sürecin de sıkıntılı geçmesinden endişe ediliyor.
İlk etapta, eyaletlerin yapılacak itirazları karara bağlaması için 8 Aralıka kadar vakti olacak. Eyaletlerin bu itirazları çözdükten sonra Seçici Kurula göndereceği delegelerin oy kullanma tarihi ise 14 Aralık.
İkinci aşamada yeni seçilen Kongrenin her iki kanadı da Seçici Kurul oylarını saymak üzere, 6 Ocakta Senatonun da başkanı olan Başkan Yardımcısı Mike Pence başkanlığında ortak bir oturum düzenleyecek.
Adaylar arasındaki çekişme ve itirazlar bu noktaya kadar da çözülmemiş olursa üçüncü aşamada krizin büyümesinden endişe ediliyor. Benzer bir durum 1876 seçimlerinde de yaşanmış ve bazı eyaletlerden Kongreye iki farklı adayı destekleyen delege oyları gönderilmişti.
O dönemde bu kriz 20 Ocaktaki yemin töreninden yalnızca iki gün önce çözülebilmişti. Başkanın yemin törenine kadar belli olmaması halinde, geçici süreliğine vekaleten bir başkanın Beyaz Saraya geçmesi öngörülüyor.

Son güncelleme: 02:04 04.11.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı