• Turkhane Logo

​'ABD rüyası' için kötü haber: Trump Yeşil Kart başvurularını zorlaştırıyor

Yeşil Kart (Green Card) Amerikan rüyasının en temel prensibi olarak görülüyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD'de yaşama fırsatı veren bu 'rüyayı' zorlaştıran adımlar atıyor.

23:53 12 Ağustos 2019 Pazartesi
​'ABD rüyası' için kötü haber: Trump Yeşil Kart başvurularını zorlaştırıyor
Yeşil Kart (Green Card) Amerikan rüyasının en temel prensibi olarak görülüyor. ABD Başkanı Donald Trump, ABD'de yaşama fırsatı veren bu 'rüyayı' zorlaştıran adımlar atıyor.




Yeşil Kart çekilişinde en son Türkiyeden yaklaşık 5 bin kişi Yeşil Kart almaya hak kazanmıştı. Trumpın göçmen karşıtı politikaları neticesinde Yeşil Kart başvuruları değişiyor.


DW Türkçenin haberine göre Trump yönetimi, geçici vize ya da Yeşil Kart başvurusu yapan kişilerin maddi durumları yetersiz olduğu takdirde başvurularının reddedilmesini öngören bir düzenlemeyi hayata geçireceğini açıkladı.

15 Ekimde yürürlüğe girecek olan bu uygulamaya göre, maddi açıdan kendi kendine yeterli olmayan ya da belli gelir standartlarını tutturamayan kişilerin geçici ya da süresiz vize başvuruları reddedilecek.

ABD Vatandaşlık ve Göç Hizmetleri Başkan Vekili Ken Cuccinelli, hayata geçirilecek olan düzenlemeyle ilgili yaptığı açıklamada, Bu uygulamanın arkasındaki prensip, eski bir Amerikan değeridir: Kendi kendine yetebilmek dedi. Cuccinelli, Bu ülkeye göç eden insanların kamuya yük olmamasını sağlamak uzun vadede vergi mükelleflerinin de yararına olacak diye ekledi.

Trump yönetiminin bu uygulamayla kişisel gelişim idealini de güçlendirdiğini ifade eden Cuccinelli, göçmenlerin böylece ABDde başarılı olmasını sağlamayı amaçladığını söyledi.

Uzmanlar, söz konusu uygulamayı, Trumpın sert göç politikası kapsamında yürürlüğe soktuğu en etkili düzenleme olabileceğini belirtiyor. Washington merkezli düşünce kuruluşu Göç Politikası Enstitüsü, yeni düzenlemeyle aile temelli Yeşil Kart başvurusu yapanların yarısından fazlasının ret yanıtı alacağını öngörüyor.

Göçmen hakları savunucuları, Trumpın bu planını, Kongreyi baypas ederek ABD yasalarını değiştirme girişimi olarak değerlendiriyor.

Hali hazırda yürürlükte olan kanunlar, sadece doğrudan para yardımı alan kişilerin Yeşil Kart almasını yasaklıyordu. Ekim ortasında uygulamaya başlanacak olan sistemin yasal göçmen sayısını ciddi oranda azaltması bekleniyor. Özellikle birçok düşük gelirli göçmen aile olumsuz sonuçlarla karşılaşabilir.

ABD’de her sene ortalama 544 bin kişi yeşil karta başvuruyor. Bunlardan 382 bininin yeni yönetmelikten etkilenmesi bekleniyor.

Son güncelleme: 23:53 12.08.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı