• Turkhane Logo

ABD, Rusya'ya karşı harekete geçiyor

Reuters, ABD'nin Rusya'ya karşı harekete geçeceğini duyurdu.

10:34 22 Şubat 2022 Salı
ABD, Rusya'ya karşı harekete geçiyor
Reuters, ABD'nin Rusya'ya karşı harekete geçeceğini duyurdu.

Rusya-Ukrayna krizinde 22 Şubatta öne çıkanlar gelişmeler:

08.00: Ukrayna Savunma Bakanı Oleksii Reznikov Twitter hesabından açıklama yaptı. Reznikov, Kremlin Donetsk ve Luhanks’ı tanımadı. Kremlin Ukrayna’ya karşı saldırganlığını kabul etti. Kendimize güveniyoruz ve sakiniz. Egemenliğimizi savunmaya hazırız ve muktediriz. Dünya buna sessiz kalamaz dedi.

07.40: Reutersın bir ABDli yetkiliden aktardığı habere göre, ABD ve müttefikleri bugün Rusyaya karşı yeni yaptırımlar duyuracak.

06.09: Rusyanın Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, Ukranyanın bir askeri maceraya yakın olduğunu söyledi ve Donbasta yeni bir katliama izin vermeye niyetimiz yok dedi.

05.35: ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Rusyanın Ukraynanın doğusu konusunda adım atması üzerine daha önce başkent Kievden Liyv kentine çektikleri ABD diplomatlarını geçici süreliğine Polonyaya çektiklerini açıkladı.

03.14: ABD Ulusal Güvenlik Danışman Yardımcısı Jonathan Finer, Rusyanın askeri eylemlerde bulunacağına eminiz. Mevcuttaki tüm işaretler diplomatik değil askeri adımları işaret ediyor. Eğer Rusya daha fazla askeri eylemde bulunursa, ne başkanlarla ne de dışişleri bakanlarıyla ABD-Rusya arasında diplomatik görüşmeler yapılabilir açıklamasında bulundu.

03.00: Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukraynanın uluslararası sınırları, Rusyanın açıklamalarını dikkate almadan olduğu şekilde kalacaktır açıklamasını yaptı.

02.50: ABD Başkanı Joe Biden, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Ukraynada yaşanan son gelişmeleri görüştü.

02.46: Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD, İngiltere ve Fransanın çağrısıyla bu sabah Ukrayna gündemi ile toplanacak.

02.23: Beyaz Saraydan yapılan açıklamada, Bidenın, Rusyanın bağımsızlığını tanıdığını açıkladığı iki bölge ile ABDli kişi ve kurumların ticari ve finansal ilişkilerini yasaklayan bir kararnameyi imzaladığı belirtildi.

02.15: Daha önce Kievden Lvive taşınan ABD Büyükelçiliği, Polonyaya taşınacak.

01.36: Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, Rusyanın Donetsk ve Luganskı tanıma kararının ardından açıklama yaptı. Bakanlık, Rusyanın kararının kabul edilemez olduğunu vurguladı ve sağduyu çağrısı yaptı.

00.55: Rusya Devlet Başkanı Putin, Donetsk Halk Cumhuriyeti ve Luhansk Halk Cumhuriyetlerini tanıma kararını onaylıyorum dedi. Putinin açıklamasının ardından rublede sert düşüş yaşanırken, petrol fiyatları ise arttı.

00.54: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, acil bir ulusa sesleniş hazırladığını ve sonrasındaki AB Konseyi Başkanı Michel ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile telefon görüşmesi gerçekleştireceğini söyledi.

00.40: Reuters, Putinin Ukraynanın doğusunda barış gücü operasyonu talimatı verdiğini duyurdu. Edinilen bilgiye göre Rus ordusu Donbassa girdi.

04.00: Ukrayna Dışişleri Bakanı, Rusyanın yasadışı eylemlerine karşı ağır yaptırımlar uygulaması gerektiğini vurguladı.

05.00: Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, Rusyanın Ukraynanın doğusundaki iki bölgenin bağımsızlığını tanıması üzerine acil toplandı.

05.20: ABDnin BM Büyükelçisi Linda Thomas Greenfield, BMde konuşuyor. Greenfield, Putinin savaş için bahane ortaya koymaya çalıştığını söyledi.  Greenfield, Rusya eğer saldırıya devam ederse, Hızlı ve çok sert bir yanıt ile karşılaşacak dedi.

06.00: BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, Ukraynanın çağrısı ile acil toplanan BM Güvenlik Konseyinde, bölgedeki tehlikeli gelişmelerden çok büyük endişe duyduklarını aktardı.

Son güncelleme: 10:34 22.02.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı