• Turkhane Logo

ABD: Rus güçlerinin Ukrayna'da savaş suçları işlediğini tespit ettik

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da

08:41 24 Mart 2022 Perşembe
ABD: Rus güçlerinin Ukrayna'da savaş suçları işlediğini tespit ettik
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, mevcut belgeler ışığında ABD yönetiminin, Rus güçlerinin Ukrayna'da

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Sivilleri kasten hedef alan ayrım gözetmeyen saldırı ve diğer vahşetlere ilişkin çok sayıda güvenilir rapor gördük. Rus güçleri apartmanları, okulları, hastaneleri, kritik altyapıları, sivil araçları, alışveriş merkezlerini ve ambulansları yok ederek binlerce masum sivili öldürdü veya yaraladı” denildi.

Açıklama şu ifadeler kullandı:

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, sebepsiz ve haksız şekilde seçtiği savaşı başlatmasından bu yana Ukrayna genelinde ölüme ve yıkıma neden olan amansız bir şiddetin önünü açtı. Sivilleri kasten hedef alan ayrım gözetmeyen saldırıların yanı sıra başka vahşetler konusunda çok sayıda güvenilir rapor gördük. Rus güçleri apartmanları, okulları, hastaneleri, kritik altyapıları, sivil araçları, alışveriş merkezlerini ve ambulansları yok ederek binlerce masum sivili öldürdü veya yaraladı. Rus güçlerinin vurduğu birçok yerin siviller tarafından kullanıldığı açıkça tespit edildi. BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin 11 Mart tarihli raporunda açıkça belirttiği gibi, buna Mariupol doğum hastanesi de dahildir.

Suriye ve Çeçenyada aynı taktik uygulandı
Mariupolde vurulan tiyatroya gökyüzünden görülebilecek şekilde çocuklar yazılmasına karşın hedef alındığı belirtilen açıklamada, Rusyanın halkın direnişini kırmak için Suriye ve Çeçenyada da aynı taktiği uyguladığı savunuldu.

Rus güçlerinin acımasız saldırılarını sürdürdüğü her gün, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu ölen masum sivillerin sayısı katlanarak artıyor. 22 Mart itibariyle, kuşatma altında tutulan Mariupol yetkilileri, yalnızca bu şehirde 2 bin 400den fazla sivilin öldürüldüğünü duyurdu ifadelerinin yer aldığı açıklamada, Değerlendirmemiz, kamu ve istihbarat kaynaklarından elde edilen mevcut bilgilerin dikkatli şekilde incelenmesine dayanmaktadır denildi.

ABD Dışişleri Bakanı Blinken ayrıca, savaş suçlarını işleyenlerin hesap vermesini sağlamak üzere gerekli adımları atacaklarını da sözlerine ekledi.

ABD Başkanı Joe Biden, geçen haftaki bir açıklamasında Putinin savaş suçlusu olduğunu savunmuş, Blinken da bu açıklamaya tamamen katıldığını dile getirmişti.

Moskova yönetimi ise Ukraynada sivilleri hedef aldıkları iddialarının asılsız olduğunu savunmuştu.

Son güncelleme: 08:41 24.03.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı