• Turkhane Logo

ABD Maduro için aceleci: Diktatörlüğüne son vermenin vakti geldi

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezüela lideri Nicolas Maduro’nun ‘diktatörlüğüne son vermenin artık vaktinin geldiğini’ söyledi.

20:25 02 Şubat 2019 Cumartesi
ABD Maduro için aceleci: Diktatörlüğüne son vermenin vakti geldi
ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Venezüela lideri Nicolas Maduro’nun ‘diktatörlüğüne son vermenin artık vaktinin geldiğini’ söyledi.




Pence’in açıklaması Maduro karşıtı eylemlerin hemen öncesinde geldi. 23 Ocak 2019’da kendisini ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ ilan eden muhalif lider Meclis Başkanı Juan Guaido geçen çarşamba ve bugün için, Maduro karşıtı kitlesel gösteriler düzenlemek üzere Venezüelalılara çağrı yapmıştı.


Dün ABD’nin Miami kentinde sürgünde yaşayan Venezüelalılara hitap eden Pence,  “Maduro’nun diktatörlüğüne kesin bir biçimde son vermenin artık vakti gelmiştir” dedi. Maduro ile müzakere masasına oturma çağrılarını reddeden Pence, Maduro’nun devrilmesi için tüm seçeneklerin masada olduğunu söyledi. Pence, “Zaman, diyalog zamanı değildir. Zaman, eyleme geçme zamanıdır” diye konuştu.

STK’lar duyurdu: Maduro karşıtı eylemlerde 35 ölü

Venezüela lideri Maduro, 20 Mayıs 2018’de düzenlenen seçimleri yüzde 68 oyla kazanmış, ancak seçimlerin şeffaf, adil, eşit ve uluslararası standartlarda yapılmadığı ileri sürülmüştü.

Meclis de Maduro’yu ‘yasadışı’ ilan etmiş ve yönetimi devralması için ordudan destek istemişti. Guaido ise destekçilerini meydanlara dökerek 23 Ocak 2019’da kendisini ülkenin ‘geçici devlet başkanı’ ilan etmişti.

Guaido’yu ilk olarak ABD daha sonraysa Brezilya, Kanada, Paraguay, Kolombiya, Arjantin, Peru, Ekvador ve Kosta Rika devlet başkanı olarak tanımıştı.

Ülkedeki sivil toplum kuruluşları (STK) Maduro karşıtı eylemlerde şimdiye dek 35 kişinin yaşamını yitirdiği, 850 kişininse gözaltına alındığı duyurdu. İddialar arasında polisin sekiz yargısız infaz yaptığı da var.

 

Son güncelleme: 20:25 02.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı