• Turkhane Logo

ABD kutup soğuklarına hazırlanıyor: Şu ana kadar 12 kişi öldü

ABD yaklaşık 200 milyon kişiyi etkisi altına alacak kutup soğuklarına hazırlanıyor. Şu ana kadar kutup soğuklarından dolayı 12 kişi hayatını kaybetti.

10:41 31 Ocak 2019 Perşembe
ABD kutup soğuklarına hazırlanıyor: Şu ana kadar 12 kişi öldü
ABD yaklaşık 200 milyon kişiyi etkisi altına alacak kutup soğuklarına hazırlanıyor. Şu ana kadar kutup soğuklarından dolayı 12 kişi hayatını kaybetti.



Kuzey Kutbu’ndan gelen soğuk havanın etkisine giren ülkenin Ortabatı eyaletleri sıfırın altında 40-60 dereceyi görmesi bekleniyor. Minneapolis’ten Atlanta’ya kadar birçok eyalet tarihinin en soğuk günlerini yaşıyor.

Acil durum ilan edilen eyaletlerde üniversiteler dahil bütün eğitim-öğretim kurumları kapandı. Bu eyaletlerde evsizler için özel sığınaklar kurulurken, yüzlerce işyeri de kapalı durumda. 2 bin’den fazla uçak seferi iptal edildi.


ABD’nin posta servisi (USPS) 10 eyalette geçici olarak hizmetlerini durdurduğunu duyurdu. Michigan’da eyalete bağlı bütün kurumların perşembe günü kapalı tutulacağı açıklandı.
  Efforts are underway at Chicagos OHare International Airport to prepare for the extreme cold weather approaching the city, as crews work to keep runways and roads clear and operational. Chicago could see a wind chill of minus 50 degrees on Wednesday. https://t.co/hX5uQqO5lL pic.twitter.com/QzwMoCy6Zi — ABC News (@ABC) 29 Ocak 2019
CHICAGO’DA SICAKLIĞIN -60’A DÜŞMESİ BEKLENİYOR

Soğuktan en çok etkilenecek Chicago şehrinde sıcaklığın sıfırın altında 60 dereceye kadar düşmesi bekleniyor. Şehirde bulunan bütün göllerin donduğu belirtildi. Yetkililer insanların zorlu olmadıkça evlerden çıkmaması gerektiği uyarısında bulunuyor. Illinois eyalet polisi ’55 numaralı eyaletler arası yolda’ mahsur kalan ve donma tehlikesi yaşayan 21 kişiyi kurtardı.

Normal şartlarda ‘kutupsal girdap’ Kuzey Kutup üzerinden stratosferin etrafına yayılıyor. Ancak şu anda bir hava akımı ‘kutupsal girdap’ın yönünü değiştirerek güney bölgesine inmesine sebep oldu. Bu durumda ABD’nin Ortabatı eyaletlerine tarihin en soğuk günlerini getirdi. Kutupsal girdaplar bünyesinde -80 dereceye varan soğuğu barındırır. ABD’de ‘kutupsal girdap’ son olarak 2013-2014 yıllarında etkili olmuştu. O tarihlerde soğuklar çok uzun süre devam etmişti. Hatta ABD Göller Bölgesi’nde bulunan göllerin yüzde 90’nı donmuştu. 

KUTUP SOĞUKLARININ YAŞANDIĞI ABD’DE SON DURUM NEDİR?

-ABD nüfusunun yüzde 75’nin kutup soğuklarından etkilenmesi bekleniyor.

-USPS 10 eyalette geçici olarak hizmetlerini durdurdu.

-Güvenlik gerekçesi ile Chicago’daki bazı tren rayları ateşe verildi.

-Şu ana kadar soğuktan etkilenecek eyaletlerde çekilen iki televizyon dizisinin çekimleri durduruldu.

-Bazı şehirler Antartika’dan daha soğuk olacak.

-2 bin’den fazla uçuş iptal edildi

-Bazı şehirlerde açık havada boşaltılan bir bardak suyun hemen donduğu belirtildi.

-Tren ulaşım hizmeti veren Amtrak, Ortabatı eyaletlerine yapılan seferleri durdurdu. Steroetypical cold weather experiments... pic.twitter.com/DkEa7r9sT3 — Matt Loveless (@MattLoveless) 30 Ocak 2019

Son güncelleme: 10:41 31.01.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı