• Turkhane Logo

ABD Kongresi’nde ‘gelmesin’ ittifakı: “Erdoğan’ın destekleyen Ilhan Omar da imza attı

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yarın (12 Kasım Salı) başlayacak ABD gezisi öncesi Amerikan Kongresi’nde Demokrat ve Cumhuriyetçi parti üyeleri ikinci kez ortak bir girişime imza attı.

09:13 12 Kasım 2019 Salı
ABD Kongresi’nde ‘gelmesin’ ittifakı: “Erdoğan’ın destekleyen Ilhan Omar da imza attı
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yarın (12 Kasım Salı) başlayacak ABD gezisi öncesi Amerikan Kongresi’nde Demokrat ve Cumhuriyetçi parti üyeleri ikinci kez ortak bir girişime imza attı.

İki grupta ABD Başkanı Donald Trump’a, “Erdoğan davetini iptal et” çağrısı yaptı.

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi Başkanı ve Demokrat Parti üyesi Eliot Engel’in girişimi, “Temsilci Eliot Engel, iki partinin de desteklediği ve Başkan Trump’ın, Beyaz Saray’ın Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’a davetini iptal etmesini isteyen çağrıya öncülük ediyor” satırlarıyla kamuoyuna duyuruldu.

Erdoğan’ı destekleyen Ilhan Omar’da ‘gelmesin’ dedi



Eliot’un başını çektiği çağrıyı içeren mektupta şu Kongre üyelerinin imzaları bulunuyor:

Colin Allred, Gus Bilirakis, Gerald Connolly, Jim Costa, Ted Deutch, Adriano Espaillat, William Keating, Peter King, James McGovern, Ilhan Omar, Jamie Raskin, Brad Sherman, Albio Sires, Dina Titus, Juan Vargas, Susan Wild.
BREAKING: @RepEliotEngel, Chairman of the @ForeignAffairs Committee, is leading a bipartisan call on President Trump to rescind his White House invitation to Turkish President #Erdogan. pic.twitter.com/NFq22IEx99 — ANCA (@ANCA_DC) November 11, 2019
Ahval News’in aktardığına göre, Omar, Türkiye’ye yaptırım ve soykırım tasarılarına hayır oyu vermesi nedeniyle tepkilerin hedefi haline gelmişti. Erdoğan’ın kuzeninin de Omar’a bağışta bulunduğu ortaya çıkmıştı.

Minnesota’dan Kongre üyesi Omar’a, Erdoğan’ın dayısının oğlu Halil Mutlu’nun bin 500 dolar bağışta bulunduğu açıklanmıştı.

Türk Amerikan Yönlendirme Komitesi (TASC) Eşbaşkanı Halil Mutlu, Erdoğan’a hitaben, “Ezberleri bozan, adalet ve insanlık onuruna sahip çıkan dik duruşunuz ve hakikat anlayışınızla Müslümanlar başta olmak üzere dünyanın her yerinde 100 milyonların gönlünde taht kurdunuz” ifadelerini kullanmıştı.

Eliot’un, Türkiye’ye karşı Kuzey Suriye harekatı nedeniyle hazırladığı yaptırım tasarısında, ‘Saldırıya müdahil olan üst düzey Türk yetkililerine yönelik yaptırım ve ABD’ye girişlerinin yasaklanması, Suriye’de faaliyet gösteren Türk güçlerine silah akışının durdurulması, Türk ordusu ve savunma sanayi ile iş yapan Türk finansal kuruluşlarına acil yaptırım uygulanması, 231. madde gereği, Türkiye’ye 30 gün içinde S-400 satın alması nedeniyle yaptırım uygulanması, ABD yönetiminden, Suriye’de tutulan IŞİD tutuklularının usulüne uygun bir şekilde gözaltına tutulması ve ABD güvenliğine tehdit oluşturmamasının sağlanması için bir plan kaleme almasının istenmesi gibi maddeler yer almıştı.

ABD Kongresi, 29 Ekim’de hem Ermeni Soykırımını tanıyan hem de Türkiye’ye yaptırım uygulanmasını içeren iki ayrı tasarıyı onaylamıştı.

Tasarının yasalaşabilmesi için Senato’nun onayı ve Trump’ın imzası gerekiyor.

Son güncelleme: 09:13 12.11.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı