• Turkhane Logo

ABD Kızıldeniz'de bir İran gemisine el koydu

ABD ordusu, Kızıldeniz'de Husilere silah taşındığını iddia ettiği bir İran gemisine el konulduğunu duyurdu. Açıklamada geminin batırıldığı belirtildi.

10:18 17 Ocak 2024 Çarşamba
ABD Kızıldeniz'de bir İran gemisine el koydu
ABD ordusu, Kızıldeniz'de Husilere silah taşındığını iddia ettiği bir İran gemisine el konulduğunu duyurdu. Açıklamada geminin batırıldığı belirtildi.

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ordusundan yapılan açıklamada, Somali açıklarında İrana ait bir gemide füze parçalarının ele geçirildiği belirtilerek, bu füze parçalarının İrandan Yemendeki Husi milislerine gönderildiği iddia edildi.

ABD ordusunun sorumlu bölge komutanlığı Salı günü sosyal medya hesabı X üzerinden yaptığı açıklamada, deniz piyadelerinin Umman Denizinde yelkenli bir gemiye 11 Ocakta operasyon gerçekleştirdiğini ve ele geçirilen mühimmata operasyon sonrasında el konulduğu kaydedildi. Söz konusu açıklamada, ele geçirilen nesnelerin İranda üretilen balistik füzeler ve seyir füzeleri bileşenleri olduğu ileri sürüldü.

İran resmi haber ajansı Irnanın konuya ilişkin haberinde ise Tahranın, Birleşmiş Milletler (BM) misyonunun silah ambargosunu ihlal ettiği iddialarını reddettiği belirtildi.

ABD ordusundan yapılan açıklamada ilk analizlerin bu tür silahların Husilerin Kızıldenizdeki ticari gemilere yönelik saldırılarında kullanıldığına işaret ettiği kaydedildi. Kızıldenizde İsrail ile ilgili yük gemilerine yönelik saldırılar geçen Kasım ayında başlarken, ilk kez silah taşıdığı ileri sürülen bir gemiye el konulmuş oldu.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı Orgeneral Michael Erik Kurilla, İranın Husilere sofistike ve ölümcül araçlar sağlamaya devam ettiği açık ifadelerini kullandı.

General Kurilla, bunun İranın uluslararası hukuku ihlal ederek bölgede istikrarsızlık tohumları ektiğinin bir başka örneği olduğunu kaydetti. Füze parçalarının taşındığı yelkenli geminin ABD ordusu tarafından batırıldığı bildirildi. 14 kişilik mürettebatın akıbetlerinin ise uluslararası hukuka göre belirleneceği ifade edildi.

Son güncelleme: 10:18 17.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı