• Turkhane Logo

ABD istihbaratı: Prigojin'in uçağı kasıtlı patlama sonucu düşürüldü

ABD Savunma Bakanlığı, uçağın karadan havaya füzeyle vurulduğuna dair bir belirti bulunmadığını açıkladı.

00:15 25 Ağustos 2023 Cuma
ABD istihbaratı: Prigojin'in uçağı kasıtlı patlama sonucu düşürüldü
ABD Savunma Bakanlığı, uçağın karadan havaya füzeyle vurulduğuna dair bir belirti bulunmadığını açıkladı.

Euronewste yer alan habere göre ABD istihbaratının ilk değerlendirmesi, Rus paralı asker grubu Wagner lideri Yevgeny Prigojinin uçağının kasıtlı olarak düşürüldüğünü ortaya koydu.

ABD ve Batılı yetkililerinin görüşlerini inceleyen ABD istihbaratının ilk değerlendirmesine göre, Prigojinin öldüğü uçak kazası, kasıtlı olarak bir patlamadan kaynaklandı.

Associated Press’e konuşan isminin açıklanmasını istemeyen istihbarat yetkilileri öne sürdükleri patlama hakkında herhangi bir ayrıntı vermedi.

Yetkililerden biri, patlamanın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putinin kendisine eleştirmenleri susturmaya yönelik uzun siciliyle örtüştüğünü” söyledi.
Pentagon: Karadan hava füze atılması söz konusu değil

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise uçağın karadan havaya füzeyle vurulduğuna dair bir belirti bulunmadığını açıkladı.

Pentagon Sözcüsü Pat Ryder, ABD ordusunun Wagher’in patronunu öldüren kazanın karadan havaya atılan bir füze” sonucu meydana geldiğine dair elinde hiçbir bilgi olmadığını belirterek, böyle bir silahın kullanımına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.
Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner lideri Yevgeny Prigojin, Moskovadan St Petersburga giderken düşen uçakta beraberindeki 9 kişi ile birlikte hayatını kaybetti.

Haziranda Moskova yönetimine karşı bayrak açan Prigojin ve uçakta bulunan Wagner üyeleri ayaklanmadan 2 ay sonra yaşamlarını kaybetti.

24 Haziranda Rus yönetimine karşı silahlı isyan başlatan Prigojin, Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenkonun araya girmesiyle geri adım atmıştı.

Prigojin, en son pazartesi akşamı, Wagnere yakın gruplar tarafından sosyal medyada yayınlanan ve Afrikada olduğunu iddia ettiği bir videoda yer aldı; çöl manzarasında, Rusyayı tüm kıtalarda daha da büyütmek ve Afrikayı daha da özgürleştirmek için çalıştığını söyledi.

Rus medyası bu hafta Prigojin ile bağlantılı olduğu belirtilen Sergei Surovikinin Rusyanın hava kuvvetleri komutanlığı görevinden alındığını bildirdi. Bir dönem Rusyanın Ukraynadaki operasyonlarını yöneten Surovikin, Prigozjin güçlerini geri çekilmeye çağıran bir video konuşması kaydettiği isyandan bu yana kamuoyunda görülmedi.

Son güncelleme: 00:15 25.08.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı