• Turkhane Logo

ABD ile Rusya, basketbolcu ve silah kaçakçısını takas etti

Rusya ve ABD arasındaki tutuklu takasında ABD'li kadın basketbolcu Griner serbest kaldı. ABD'nin de Griner'a karşılık, Rus vatandaşı Viktor Bout'u serbest bıraktığı belirtildi.

18:37 08 Aralık 2022 Perşembe
ABD ile Rusya, basketbolcu ve silah kaçakçısını takas etti
Rusya ve ABD arasındaki tutuklu takasında ABD'li kadın basketbolcu Griner serbest kaldı. ABD'nin de Griner'a karşılık, Rus vatandaşı Viktor Bout'u serbest bıraktığı belirtildi.

ABD ile Rusya arasında yapılan tutuklu takasında, Rusyanın ABDli kadın Basketbolcu Brittney Grinerı, ABDnin de Rus silah kaçakçısı Viktor Boutu serbest bıraktığı bildirildi.

Amerikan basınının üst düzey ABDli yetkililere dayandırdığı haberine göre, ABD ve Rusya arasında yapılan tutuklu takası çerçevesinde Griner ve Bout serbest kaldı.
Gazete Duvarda yer alan habere göre ABD Başkanı Joe Biden da Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, Birkaç dakika önce Brittney Griner ile telefonda görüştüm. O, güvende. O, şu anda uçakta. O, şu an evine geliyor. ifadelerini kullandı.
Biden, Griner ile telefonda görüştüğü anların fotoğrafını da paylaştı. Bidenın yanında Oval Ofiste Başkan Yardımcısı Kamala Harris ve Grinerın eşi Cherelle Grinerın da olduğu görüldü.
RUSYADAN AÇIKLAMARusya Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada da esir takası teyit edilerek Bout ve Griner takası, 8 Aralık’ta Abu Dabi Havalimanında başarıyla tamamlanmıştır. Bout, vatanına döndü” ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Rusya ile ABD arasında Viktor Bout’un serbest bırakılması için uzun süre istişareler yürütüldüğü belirtildi.
9 YIL HAPİS CEZASINA ÇARPTIRILMIŞTIABDli basketbolcu Brittney Griner, şubat ayında Rusyada üzerinde uyuşturucu maddeyle gözaltına alınmıştı.
Başkent Moskovadaki Himki Şehir Mahkemesi de Grineri, 9 yıl hapis ve 1 milyon ruble (yaklaşık 16 bin dolar) para cezasına çarptırmıştı.
Rusya ile ABDnin, aralarında Grinerin de olduğu çeşitli tutukluların değişimine yönelik görüşmeler yürüttüğü iddia edilmişti.
ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 27 Temmuzda yaptığı açıklamada, Grinerin yanı sıra Rusyada tutuklu bulunan ABDli Paul Whelanın iadesi için Moskovaya önemli bir teklif hazırladıklarını duyurmuştu.
ABD Başkanı Joe Biden da Rusyaya, Grinerin serbest bırakılmasına yönelik çağrıda bulunmuştu.
BOUT KİMDİR?Silah kaçakçısı olarak tanınan Viktor Bout, Kolombiya Devrimci Silahlı Güçlerine (FARC) silah sağladığı gerekçesiyle ABD’de 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.
ABD’li aktör Nicholas Cage’in başrolünde yer aldığı ünlü “Savaş Tanrısı” filminin, Bout’un hayat hikayesine dayandırıldığı öne sürülmüştü.

Son güncelleme: 18:37 08.12.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı