• Turkhane Logo

ABD: Husilerin saldırılarında İran'ın desteği var

Beyaz Saray, istihbarat bilgilerine göre İran'ı Kızıldeniz'deki saldırılarda Husileri desteklemekle suçladı. İranlı komutan ise diğer deniz yollarının da bloke edilebileceği uyarısında bulundu.

17:52 23 Aralık 2023 Cumartesi
ABD: Husilerin saldırılarında İran'ın desteği var
Beyaz Saray, istihbarat bilgilerine göre İran'ı Kızıldeniz'deki saldırılarda Husileri desteklemekle suçladı. İranlı komutan ise diğer deniz yollarının da bloke edilebileceği uyarısında bulundu.

DW Türkçede yer alan habere göre ABD istihbarat birimleri, Yemenin kuzeyini kontrol eden Husi milislerinin Kızıldenizde ticari gemilere yönelik saldırılarında İranın desteği olduğunu ileri sürdü.

İran destekli Husilerin gemilere yönelik saldırılarına ilişkin ABD istihbarat bilgilerini kamuoyuna açıklayan Beyaz Saray, Tahranın Husilere insansız hava araçları ve füze ile taktik istihbarat sağladığını iddia etti.

ABD Ulusal Güvenlik Konseyi Sözcüsü Adrienne Watson Kızıldenizdeki ticari gemilere yönelik operasyonların planlanmasında İranın derin bir şekilde dahil olduğunu biliyoruz dedi.

Bunun İranın uzun süredir Husilere olan desteği ve Husilerin bölgedeki istikrarı sarsan eylemlerini teşvik etmesiyle bağlantılı olduğunu savunan Watson, İranın Husileri bu sorumsuz davranışlarından caydırmaya çalıştığına inanmamız için hiçbir neden yok ifadesini de sözlerine ekledi.
İran suçlamaları reddediyor

İran ise Yemendeki Husi milislerinin Kızıldenizdeki ticari gemilere saldırıları ile bağlantısı olduğu yönündeki suçlamaları reddediyor. İran Dışişleri Bakanlığı, bölgedeki direnişçi grupların ülkelerinin temsilcileri olduğunu ve kendi çıkarları doğrultusunda kararlar aldığını belirtiyor.

İran Devrim Muhafızlarının yüksek rütbeli komutanlarından Muhammed Rıza Nagdi ise ABD ve Batıyı uluslararası diğer deniz yollarının da bloke edilebileceği yönünde uyardı. İran haber ajansı Farsın aktardığına göre Nagdi bugün yaptığı açıklamada Gazze Şeridinde şiddetin devam etmesi halinde, ABD ve müttefikleri yeni direniş gruplarının oluşmasına ve diğer deniz yollarının da bloke edilmesine hazır olmalı ifadelerini kullandı. Nagdi, Basra Körfezi ve Kızıldenizin ardından Akdenizde Cebelitarık Boğazının bloke edilebileceğini ifade etti.
Husiler 100den fazla saldırı düzenledi

İsrail ile Hamas arasında 7 Ekimde başlayan savaşta Gazze Şeridindeki Filistinlilere destek olmayı amaçladıklarını belirten Husi milisleri, haftalardır Kızıldenizde İsraile giden ticari gemilere saldırılar düzenliyor. ABD Savunma Bakanlığının verdiği bilgilere göre, Husi milisleri 10 ticari gemiyi hedef alan insansız hava araçları ve füzelerle 100den fazla saldırı düzenledi.

Kızıldenizde Husilerin ticaret gemilerine yönelik saldırılarına karşı güvenliği sağlamak üzere ABDnin girişimi ile Refahı Koruma Operasyonu (Operation Prosperity Guardian)  oluşturuldu. Operasyona 20den fazla ülke katılacağını duyurdu.

Kızıldeniz ve Süveyş Kanalı, gemilerin güzergahında önemli bir rol oynuyor. Dünya ticaretinin yüzde 12si Kızıldeniz güzergahı üzerinde gerçekleşiyor.

Son güncelleme: 17:52 23.12.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı