• Turkhane Logo

ABD Başkanı Donald Trump veto kartını kullandı

ABD Başkanı Donald Trump, savunma bütçesi veto etme kararı aldı. Ancal, daha öncesinde bu kararı alacağını duyuran Trump'ın veto kararı geçersiz kılınabilecek.

01:26 24 Aralık 2020 Perşembe
ABD Başkanı Donald Trump veto kartını kullandı
ABD Başkanı Donald Trump, savunma bütçesi veto etme kararı aldı. Ancal, daha öncesinde bu kararı alacağını duyuran Trump'ın veto kararı geçersiz kılınabilecek.

ABD Başkanı Donald Trump, daha önce veto edeceğini açıkladığı, savunma bütçesine 740 milyar dolar ayıran Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasa (NDAA) Tasarısını veto etti.
Trump, Kongreye gönderdiği notta, Senato ve Temsilciler Meclisinde kabul edildikten sonra onayına sunulan NDAAyı veto ettiğini bildirdi.
Bu yasa tasarısı, Çin ve Rusyaya bir hediyedir
Başkan Trump, Ne yazık ki, bu tasarı, kritik ulusal güvenlik konularını kapsamaktan yoksundur ve benim, Amerikayı öncelediğim ulusal güvenlik ve dış politika eylemlerim ile çelişmektedir. Bu yasa tasarısı, Çin ve Rusyaya bir hediyedir ifadelerini kullandı.
Temsilciler Meclisi ve Senatodan 3te 2den büyük oy çokluğuyla geçen tasarı, tekrar Kongreye dönecek ve aynı çoğunluğu yakalarsa Trumpın vetosu geçersiz kılınabilecek.
Trump nelere itiraz ediyor?
Trump daha önce tasarının Konfederasyon generallerinin isimlerini taşıyan askeri üslerin isminin değiştirilmesini öngörmesine tepki göstermişti. Trump aynı zamanda tasarıya sosyal medya devlerini platformlarında yapılan paylaşımlardan koruyan bir yasanın kaldırılmasının öngören madde eklenmesini istiyordu.
Tasarı, Rusyanın Kuzey Akım 2 projesi sebebiyle uygulanan yaptırımların da genişletilmesini öngörüyordu. Bu kapsamda projede ismi geçen teknik sertifikasyon ve sigorta şirketlerine de yaptırım uygulanabilecek.
Tasarıda Türkiyeye yaptırım bölümü
Öte yandan tasarı, Türkiyeye Rus yapımı hava savunma sistemleri S-400lerin alımı nedeniyle yaptırım uygulanmasını zorunlu kılıyordu. NDAAnın yasalaşmasından sonra 30 gün içinde Türkiyede S-400 alımına müdahil olanlara CAATSA (ABDnin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) yaptırımlarının uygulanması talep ediliyordu.
ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, geçen haftalarda Türkiyeye Rus yapımı hava savunma sistemi S-400 alımı nedeniyle özellikle Savunma Sanayii Başkanlığını (SSB) hedef alan CAATSA yaptırımlarını duyurmuştu. CAATSA yaptırımları, bu duyurudan bağımsız olarak pakette de yer alıyordu.

Son güncelleme: 01:26 24.12.2020
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı