• Turkhane Logo

ABD başkan adayı DeSantis: Gazze'den zorla göçe engel olmayacağım

Florida Valisi Ron deSantis ABD başkanı seçilmesi halinde İsrail'in Filistinlileri Gazze'den zorla göç ettirilmesine engel olmayacağını belirtti.

10:28 12 Ocak 2024 Cuma
ABD başkan adayı DeSantis: Gazze'den zorla göçe engel olmayacağım
Florida Valisi Ron deSantis ABD başkanı seçilmesi halinde İsrail'in Filistinlileri Gazze'den zorla göç ettirilmesine engel olmayacağını belirtti.

Bu yıl kasım ayında başkanlık seçimlerine hazırlanan Amerika Birleşik Devletlerinde Cumhuriyetçi Partinin adayı olmak için yarışan Florida Valisi Ron deSantis ile ABDnin Birleşmiş Milletler nezdindeki eski daimi temsilcisi Nikki Haley dün yapılan televizyon tartışmasında savundukları politikaları tartıştı.

Ron deSantis, başkan seçilmesi halinde İsrailin, Filistinlileri Gazzeden zorla göç ettirmesine engel olmayacağını söyledi.

DeSantis, ön seçim tartışmasında Filistinlilerin Gazzeden göçe zorlanması konusunda (İsraile) bunu yapmasını söylemeyeceğim. dedi, ancak ikinci bir Holokostu önlemek için bunu yapmaları gerektiğini hesaplarlamaları halinde onları durdurmayacağını ifade etti.

İki devletli çözüme inanmıyorum
Florida Valiliğinden ABD Başkanlık koltuğuna geçmek için yarışan DeSantis, İsrail ve Gazze arasındaki çatışmada iki devletli bir çözüme inanmadığını da dile getirdi.
DeSantis, iki devletli çözüm için Bu, İsrailin yok oluşu için bir sıçrama tahtası olur. Bu nedenle başkanlığım döneminde, hiçbir koşul altında İsraili sözde iki devletli çözümü desteklemeye zorlamayacağım. dedi.

Cumhuriyetçi aday ayrıca Filistin Yönetiminin İsraili tanımasına rağmen, Filistinli Arapları İsrailin varlığını tanımayı reddetmekle suçladı.

Kongoya göç teklifi tartışmaları
Son yaşanan gelişmelerden İsrailin iki devletli çözüme ancak ikinci devletin tamamen farklı bir kıtada olması halinde açık olabileceği anlaşılıyor.
Maliye Bakanı Bezalel Smotrich geçen hafta savaşı çözmenin bir yolunun Gazze sakinlerinin mültecileri kabul etmeyi kabul edecek ülkelere gönüllü göçünü teşvik etmek olduğunu söyledi.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahunun aşırı sağcı koalisyonunun, binlerce Filistinlinin Afrika ülkesine yerleştirilmesi konusunda Demokratik Kongo Cumhuriyeti ile gizlice görüştüğü bildiriliyor.

Netanyahu ve müttefikleri Filistinlileri zorla göç ettirme fikrini defalarca dile getirmiş,  ancak bu fikir uluslararası toplum tarafından şiddetle reddedilmişti.

Son güncelleme: 10:28 12.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı