• Turkhane Logo

ABD basınına konuştular: Suriyeli sığınmacılar Kılıçdaroğlu kazansın istemiyor

Cumhurbaşkanı adaylarının

00:10 21 Mayıs 2023 Pazar
ABD basınına konuştular: Suriyeli sığınmacılar Kılıçdaroğlu kazansın istemiyor
Cumhurbaşkanı adaylarının

Türkiyede 14 Mayısta gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turunda adayların 50+1 oy alamaması ile seçim 28 Mayısta gerçekleştirilecek ikinci tura kaldı.

Millet İttifakı cumhurbaşkanı adayı Kemal Kılıçdaroğlu, sığınmacıların 2 yıl içerisinde ülkelerine gönderilmesini vaat ederken Cumhurbaşkanı Erdoğan da son yaptığı açıklamada Kılıçdaroğlunun vadettiği gibi konut projeleri ile Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacaklarını dile getirdi.

Seçim sürecinde yaşanan gelişmeler de Suriyeli sığınmacılarda sınır dışı edilme korkusu yarattı.

ABD devlet medyası Amerikanın Sesi VOAya konuşan bazı Suriyeli sığınmacıların, seçimlere ilişkin değerlendirmelerinde açıkça Cumhurbaşkanı Erdoğanı destekledikleri görüldü.

SINIR DIŞI MI EDİLECEĞİZ?

2014te Şamdan ayrılan, 2018den bu yana Türk vatandaşlığına sahip olan ve güvenlik gerekçesiyle takma isimle VOAya konuşan 33 yaşındaki Ali el Muhammed, Seçim sonuçlarından memnun olmadığını, ancak muhalefetin kazanmasından korktuğu için de rahat bir nefes aldığını söyledi.

Muhammed, AKPnin en azından Suriyelileri savaştan zarar görmüş ülkelerine geri dönmeye zorlamama sözü verdiğini kaydetti. Muhammed, “Bu, nasıl yapılacak? Bilmiyorum. Ama en azından zorla Suriyeye geri gönderilmeyeceğiz. dedi.

YSP SEÇMENİ SURİYELİ DE GÖNÜLSÜZ

Gaziantepte ikamet eden ve Türk vatandaşı olan Suriyeli 30 yaşındaki Kholud Şahin ise parlamento seçimlerinde Yeşil Sol Partiye (YSP) oy verdiğini; YSPnin verdiği desteğe rağmen, Suriye karşıtı söylemleri nedeniyle Kılıçdaroğluna karşı olduğunu, ancak Erdoğanın kazanmasını da istemediğini söyledi.

Şahin VOAya demecinde, “Erdoğan, Köyler yaptık, geri göndereceğiz diyor. Şu anda zaten sürgünler oluyor. 2-3 yıldır insan haklarına aykırı sınır dışı etme olaylarında artış var dedi.

MİLLET İTTİFAKININ GÖÇ POLİTİKASI

Birleşmiş Milletler Mülteci Yüksek Komiserliğine göre Türkiye, Geçici koruma altındaki yaklaşık 3,6 milyon Suriyeli ve 370 bine yakın diğer uyruklardan mülteci ve sığınmacı ile dünyanın en büyük mülteci nüfusuna ev sahipliği yapıyor. Fakat gayri resmi rakamlar, Türkiyede resmi rakamların bir kaç kat üstünde bir sığınmacı nüfusunun varlığına işaret ediyor.

Ayrıca Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında 2016 yılında imzalanan ve Brükselin AB topraklarına mülteci geçişlerini önlemek için Ankaraya 6 milyar avro vermeyi taahhüt ettiği göç anlaşmasını yeniden müzakere etme niyetini de konuşmalarında sık sık vurguluyor.

Son güncelleme: 00:10 21.05.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı