• Turkhane Logo

ABD basını yazdı: İHA saldırısı neden önlenemedi?

ABD kuvvetlerinin, 3 ABD askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki üsse yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısını neden önleyemediği ülkede tartışma konusu oldu. ABD basını, saldırının başka bir İHA yüzünden oluşan

23:00 29 Ocak 2024 Pazartesi
ABD basını yazdı: İHA saldırısı neden önlenemedi?
ABD kuvvetlerinin, 3 ABD askerinin öldüğü Ürdün-Suriye sınırındaki üsse yapılan insansız hava aracı (İHA) saldırısını neden önleyemediği ülkede tartışma konusu oldu. ABD basını, saldırının başka bir İHA yüzünden oluşan

Sözcüde yer alan habere göre Ürdünün kuzeydoğusunda, Suriye sınırı yakınında konuşlanmış ABD kuvvetlerine düzenlenen İHA saldırısında üç ABD askeri öldü, 34 asker yaralandı.

Saldırı, İsrail ile Hamas arasında 7 Ekimde başlayan Orta doğuda gerilimi tırmandıran savaşın başlangıcından bu yana ABD kuvvetlerine düzenlenen ilk ölümcül saldırı oldu.

Başta ABD Başkanı Joe Biden olmak üzere Washington, saldırıdan İran destekli grupları sorumlu tutmuş, ABDnin seçeceği bir zaman ve yerde saldırıya karşılık verileceğini belirtti.

Saldırının önlenememiş olması ABD’de gündem olurken ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), konuyla ilgili bir haber yayımladı.

WSJ gazetesine konuşan ismi açıklanmayan ABDli yetkililer, ABD üssüne yapılan ölümcül İHA saldırısı hakkında değerlendirmelerde bulundu.

KAFA KARIŞIKLIĞINDAN DOLAYI

Yetkililer, Suriye-Ürdün sınırındaki ABD üssüne yönelik Iraktan fırlatılan tek yönlü İHAnın engellenememesinin, aynı anda üsse dönmekte olan başka bir ABD İHAsının yol açtığı kafa karışıklığından kaynaklandığı sonucuna vardıklarını belirtti.

Düşman İHAsının hedefine yaklaşırken aynı zamanda bir ABD İHAsının üsse dönmesinin düşman-dost ayrımını güçleştirdiğine dikkati çeken yetkililer, saldırı ile ilgili incelemelerin devam ettiğini kaydetti.

Öte yandan, ABDli bir savunma yetkilisi, ABDnin, şu ana kadar 3 ABD askerinin ölümüne ve 34’ünün de yaralanmasına yol açan saldırıyı İranın yönettiğine dair bir kanıt bulanamadığı bilgisini de paylaştı.

KULE 22 ÜSSÜ

ABD güçlerine insansız hava aracıyla (İHA) saldırı düzenlenen, Ürdün sınırları içindeki stratejik ABD üssü Kule 22, Suriye sınırındaki Tenef Üssüne çok yakın konumunda bulunuyor.

Ürdündeki ABD üssü, Suriye içindeki Tenefte bazı muhaliflere ve kuzeyde ABDnin diğer üslerine lojistik destek olmak, İranın bölgedeki faaliyetlerine karşı koymak için kullanılıyor.

Üste yüzlerce ABD askerinin yanı sıra saldırı, nakliye ve eğitim helikopterleri ile zırhlı askeri araçlar yer alıyor.

Hakkında çok az şey bilinen üs, 2016da ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerince IŞİDle mücadele için kurulan Tenef Üssüne yakınlığıyla dikkati çekiyor.

ABD, Tenef Üssünde Suriye rejimine destek veren İranın bölgedeki askeri faaliyetlerini sınırlamak amacıyla istihbarat faaliyetlerinde bulunuyor. Kule 22, karşısındaki Tenef üssünü Ürdün sınırları içinden korumayı amaçlıyor.

Ürdün sınırları içindeki Kule 22 ile Suriyedeki Tenef Üssü arasında 22 kilometrelik mesafe bulunuyor.

Tenefte 200 civarında ABD askerinin bulunduğu bilinirken, Kule 22de konuşlu ABD askeri sayısına ilişkin ise kesin veri bulunmuyor.

ABD, 2017 ve 2018de genişlettiği Tenef Üssünden kaldırılan gözetleme balonlarıyla Ürdün sınırı ile Fırat Nehri arasındaki yüzlerce kilometrelik alanda İran destekli grupların askeri faaliyetlerini gözetliyor.

Tenef Üssünden, Suriyede terör örgütü PKK/YPG işgalindeki alanlarda bulunan diğer ABD üslerine Ürdün üzerinden hava yoluyla lojistik destek malzemeleri ulaştırılıyor.

Zaman zaman İran destekli grupların saldırılarına maruz kalan Tenefte, ağır silahların yanı sıra helikopter pistleri de yer alıyor.

ABD destekli Suriyeli muhalif gruplardan Özgür Suriyenin Ordusuna, eğit-donat programı kapsamında Tenef üssünde sık sık askeri eğitim veriliyor.

Üste ABD askerlerine ait 7 bina, gözetleme balonlarının kamufle edilip korunması amacıyla 3 hangar yer alıyor. Ayrıca üste ABD askerlerinin yanı sıra İngiltere, Fransa ve Hollanda askerleri de bulunuyor.

Son güncelleme: 23:00 29.01.2024
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı