• Turkhane Logo

ABD basını ses kaydı yayınladı: Trump gizli belgeleri sakladığını kabul etmiş

ABD'de iki gazete ve bir televizyon kanalının yayınladığı ses kaydına göre, ABD'nin eski başkanı Trump, elindeki belgelerin gizli olduğunu biliyordu.

14:53 27 Haziran 2023 Salı
ABD basını ses kaydı yayınladı: Trump gizli belgeleri sakladığını kabul etmiş
ABD'de iki gazete ve bir televizyon kanalının yayınladığı ses kaydına göre, ABD'nin eski başkanı Trump, elindeki belgelerin gizli olduğunu biliyordu.

ABDnin eski başkanı Donald Trumpın Beyaz Saraydan ayrıldıktan sonra gizli bilgileri sakladığını kabul ettiği bir ses kaydı ABD basını tarafından yayınlandı.

CNN International, The Washington Post ve The New York Timesın 26 Haziran Pazartesi günü yayınladığı 2 dakikalık ses kaydında, Donald Trumpın Beyaz Saraydan ayrıldıktan sonra gizli bilgileri içeren belgeleri sakladığını kabul ettiği duyuluyor.
GİZLİLİĞİNİ KALDIRABİLİRDİM, ARTIK YAPAMAMCNNin aktardığına göre, söz konusu ses kaydı, Trumpın Temmuz 2021de eski özel kalem müdürü Mark Meadowsun anı kitabı üzerinde çalışan kişilerle yaptığı bir söyleşiden alındı. Ses kaydında Trump ve danışmanları Hillary Clintonın e-postalarıyla ilgili şaka yapıyor, Trump ise kağıtları karıştırırken “Bu son derece gizli diyor.

Buna göre, bir yandan kağıtları karıştırdığı duyulan Trump, dönemin ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milleye işaret ederek, Milley, İrana saldırmak istediğimden bahsetti. Bu, inanılmaz değil mi? Büyük bir kağıt yığınım var, bu şey şimdi ortaya çıktı. Bakın, bu oydu, bana bunu sundular. Bu, kayıt dışı ama bana bunu sundular” dedi. Söz konusu belgenin gizli kalmaya devam ettiğini kaydeden Trump, Bakın, başkan olarak bunun gizliliğini kaldırabilirdim. Artık yapamam. Biliyorsunuz, bu hâlâ gizli ifadelerini kullandı.
Ne olmuştu?ABD eski başkanı Trumpın Floridadaki evi, 8 Ağustos 2022 sabahında gizli belgeler soruşturması için Federal Soruşturma Bürosu (FBI) ajanları tarafından basılarak aranmıştı. Baskını ve hakkında devam eden soruşturmaları siyasi olarak niteleyen Trump, özellikle Floridadaki malikanesi Mar-a-Lagodan alınan belgelerin bağımsız bir hakem veya özel bir hakim tarafından incelenmesi talebinde bulunmuştu.

Trump hakkındaki yürütülen gizli belgeler ve 6 Ocak Kongre baskını soruşturmalarına, özel yetkili uzman olarak atanan eski başsavcı Jack Smith başkanlık ediyor.
Trump, 8 Haziran akşamı kendi sosyal medya sitesi TruthSocialda yaptığı paylaşımda, gizli belgeler ile ilgili hakkında iddianame hazırlandığını duyurdu. 13 Haziran Salı günü yerel saatle 15.00te Miamideki federal adliyeye çağrıldığını belirten Trump, Ülkemizin tarihindeki herhangi bir görevdeki başkandan çok daha fazla oy alan ve şu anda 2024 başkanlık seçimleri için yapılan anketlerde hem Demokrat hem de diğer tüm adaylardan açık ara önde olan eski bir ABD Başkanının başına böyle bir şeyin gelebileceğini asla düşünmemiştim. Ben masum bir adamım dedi.
ABDnin eski başkanı Trumpın Floridada bulunan malikanesinden çıkan gizli belgeler soruşturması kapsamındaki dava dosyası 9 Haziran 2023te kamuya açıklandı. Florida Bölge Mahkemesinin açıkladığı 49 sayfalık dava dosyasında, Trumpa karşı aralarında ulusal savunma bilgilerinin kasıtlı olarak saklanması dahil 37 suçlama yöneltildi. 

Son güncelleme: 14:53 27.06.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı