• Turkhane Logo

ABD, AB ve İran arasında nükleer polemik!

"Trump dedi diye anlaşma iptal edilmez"

10:27 14 Ekim 2017 Cumartesi
ABD, AB ve İran arasında nükleer polemik!
"Trump dedi diye anlaşma iptal edilmez"

ABD Başkanı Donald Trump’ın İran’la nükleer anlaşmanın iptal edilebilceğine yönelik sözlerine Avrupa Birliği (AB) ve İran’dan yanıt geldi.

İran’ı ‘teröre destek’ suçlayıp bir dizi yaptırım kararı alacaklarını duyuran Trump, nükleer anlaşma konusunda mutabakata varamazlarsa iptal edebileceklerini söylemişti.

AB itiraz etti

/


Trump’ın açıklamalarından birkaç saat sonra basın toplantısı düzenleyen AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, anlaşmanın iki ülke arasında olmadığını söyledi.

Çok taraflı anlaşmayı sona erdirmenin tek bir ülkenin elinde olmadığına dikkati çeken AB yetkilisi, “BM Güvenlik Konseyi tarafından oybirliğiyle onaylanan çok taraflı bir anlaşma. Garantiler ve güçlü bir izleme mekanizması sağlayan güçlü bir anlaşma. Dolayısıyla İran’ın nükleer programı sivil amaçlı ve öyle kalmayı da sürdürecek” diye konuştu.

Mogherini, işleyen ve ihlal edilmeyen bir nükleer anlaşmayı iptal imkanlarının bulunmadığını belirterek, “Kendi ortak güvenliğimiz için anlaşmayı koruma gibi ortak bir sorumluluğumuz olduğuna inanıyoruz” dedi.

Mogherini, bir de gönderme yaptı: “ABD Başkanı çok güce sahip ancak buna (anlaşmayı iptal etme) değil.”

İran’dan ağız birliği



İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’den de benzer bir çıkış geldi.
Devlet televizyonuna konuşan cumhurbaşkanı, Trump’ın sözlerinin ‘İran milletine hakaret ve iftira’ olduğunu öne sürdü.
Ruhani şöyle devam etti: “Trump, nükleer anlaşmayı tek taraflı iptal edemeyeceğini bilmiyor. Kaç ülke birlikte bu anlaşmayı imzaladı. Bu anlaşmaya şerh koyamaz, bir maddeyi izafe edemez ve kaldıramaz.”
Ruhani, menfaatlerinin sağlanmaması ve anlaşmaya imza atan ülkelerin çekilmesi durumunda İran’ın da nükleer anlaşmadan çekilebileceğini bildirdi.
İran’la 2015’te imzalanan nükleer anlaşma kapsamında, İran nükleer programını donduracak, ABD de ülkeye yaptırımlarını kısmen kaldıracaktı.

 

Son güncelleme: 10:27 14.10.2017
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı