• Turkhane Logo

AB zirvesinin gündemi "Afganistan hezimeti"

AB dışişleri ve savunma bakanları Afganistan'daki gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geliyor. AB Afganistan'dan çekilme ve tahliye sürecinde bağımsız hareket etmediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

10:09 02 Eylül 2021 Perşembe
AB zirvesinin gündemi
AB dışişleri ve savunma bakanları Afganistan'daki gelişmeleri görüşmek üzere bir araya geliyor. AB Afganistan'dan çekilme ve tahliye sürecinde bağımsız hareket etmediği gerekçesiyle eleştiriliyor.

Avrupa Birliğinin (AB) gündeminde Afganistandan çekilme süreci ve tahliyeler var. Birliğin Afganistan konusunda ABDden bağımsız hareket edemediği ve tahliyeler konusunda başarısız olduğu eleştirileri tartışılıyor.

AB dışişleri ve savunma bakanları bugün Slovenyada bir araya gelerek Afganistandaki  son gelişmeleri görüşecek. Dışişleri bakanları Talibana karşı nasıl bir tavır takınılacağı ve askerlerin çekilmesi sonrasında Afganistanda korunmaya ihtiyaç duyanlara destek sunulacağı konularını ele alacak. Savunma bakanları içinse Batının desteklediği hükümetin devrilmesinden hangi askeri derslerin çıkarılacağı  konusu ağırlığı oluşturacak.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Afganistan hezimetinin özellikle ABnin askeri açıdan bağımız olması gerektiğini gösterdiği görüşünde. Borrell New York Timese yazdığı makalade yeni bir askeri müdahale birliği oluşturulması konusunda tartışma yürütülmesini istedi. Böylesi bir askeri birliğin örneğin ABDnin Kabil havalimanından çekilmesi sonrasında havalimanın faaliyetlerine devam etmesi ve tahliye uçuşlarında kullanılabileeğini dile getirdi.

AB ABDye bağımlı eleştirisi
Borrell, Bir Avrupalılar kendimizi ABDnin kararlarına bağımlı bir durumda bulduk diyerek ABnin içinde bulunduğu durumu eleştirdi. AB üst düzey yetkilisi yazısında çekilme tarihini ABDnin belirlediğini hatırlatarak, bu bağımlılık durumunun üst düzey AB yöneticileri için bir uyanma sinyali olması gerektiğini söyledi. Borrell, Stratejik olarak daha bağımsız ve askeri olarak da daha fazla hareket kabiliyetine sahip bir AB, Avrupanın komşuları ve daha uzağındaki zorluklarla daha iyi başa çıkabilir ifadesini paylaştı.

Talibanla diyaloğu da savunan Borrell,  Çin, Rusya ve İran bölgede daha fazla etkiye sahip olacaktır. Pakistan, Hindistan, Türkiye ve Körfezde monarşiyle yönetilen ülkeler, hepsi yeni bir pozisyon belirleyeceklerdir dedi.

İngilterede hükümete tahliyelerde kaos yaşandı eleştirisi
Afganistandaki tahliyeler konusunda başarısız olmakla suçlanan İngilterede tartışmalar sürerken. Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Afganistanın komşularını ziyaret edecek. Dışişleri Komisyonunu bilgilendiren Raab, Afganistandaki İngilizler ile korunmaya ihtiyaç duyan Afganların ülkeden tahliye edilmesi için Talibanla görüşmeler yapıldığını söyledi. İngiltereden üst düzey diplomat Simon Gassın Taliban temsilcileri ile görüşmek üzere Dohaya gittiği belirtildi. İngilterede hükümet tahliye işleminin kaos halinde yapıldığı gerekçesiyle eleştiriliyor. Raab Talibanın Kabili ele geçirmesinin ardından tatilini hemen yarıda kesmediği için eleştirilmişti.

Europolden ABye başarısız olduk suçlaması

AB polis teşkilatı Europolün eski bir yöneticisi AByi Afganistandaki yerel personeli kurtarma konusuda başarısız olmakla suçladı. Eski Europol Afganistan Personel ve İdari Şefi Andrea Thies Augsburger Allgemeine gazetesine verdiği demeçte, Afganistandaki yerel personel için harekete geçemiyoruz çünük vize veremiyoruz dedi.

Afganistanda halihazırda 60-80 eski Europol çalışanı Afganın bulunduğunu söyleyen Thies, bu kişilerin şu ana dek ABden Avrupaya getirilme onayı ya da her hangi bir destek almadıklarını söyledi. Thies Bu insanları yalnız bırakamayız. AB Afgan çalışanları için de sorumluluk taşıyor dedi.

Thies eski bir başsavcı ve Europol eğitmeninin Hollanda hükümetine baskı yapması sonucu Hollandanın ABye çalışan 35 Afganı aldığını söyleyerek Talibanın Kabili alması öncesinde Europolün yerel çalışanlarla birlikte Ağustos başına dek Kabilde yaşayan ve tehlikede olan 131 kişinin adının yer aldığı bir liste oluşturduğunu hatırlattı.

Son güncelleme: 10:09 02.09.2021
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı