• Turkhane Logo

AB, üyelik olmadan Türkiye ile 'yeni bir sayfa açmak' istiyor

Türkiye, 1999'dan bu yana AB'ye katılmaya aday. Ancak Ankara ile müzakereler 2018'den bu yana donmuş durumda.

22:46 29 Kasım 2023 Çarşamba
AB, üyelik olmadan Türkiye ile 'yeni bir sayfa açmak' istiyor
Türkiye, 1999'dan bu yana AB'ye katılmaya aday. Ancak Ankara ile müzakereler 2018'den bu yana donmuş durumda.

Euronewste yer alan habere göre Ankara ile Brüksel arasındaki ilişkilerde yaşanan çıkmazı gündemine alan Avrupa Birliği Komisyonu, Türkiye ile diyalog ve işbirliğini geliştirmeyi ve yeni bir başlangıç yapmayı tavsiye eden bir rapor hazırladı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell ve AB Komisyonunun genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi, 27 üyeli bloğun Ankara ile diyaloğu yeniden başlatması, göç, enerji, ticaret ve Türk vatandaşlarına vize verilmesi gibi ortak çıkar konularında işbirliğinin geliştirmesini önerdi.

Ankara ile Avrupa Birliği arasındaki ticaret hacminin 200 milyar euroya ulaştığı ve bunun bir rekor olduğunun altı çizildi.

AB-Türkiye Siyasi, Ekonomik ve Ticari İlişkilerinin Durumu raporunda neler var?

Amacı, hızla değişen jeopolitik ve güvenlik ortamında AB-Türkiye ilişkilerini geliştirecek unsurları ortaya koymak olan raporda, ilişkilerdeki son durumun yapıcı adımlara olanak sağladığına işaret ediliyor. Raporda, olumlu çabaların sürdürülmesi ve ABnin kaygılarının ele alınması koşuluyla ilerleyecek alanlar olduğu kaydediliyor. Türkiyenin Doğu Akdenizde gerilimi tırmandıran dinamikleri durdurmak için çaba sarf ettiği belirtilen raporda, aynı zamanda çeşitli AB üye ülkeleriyle ikili ilişkilerde yapıcı tutum sergilediği aktarılıyor.

Avrupa Komisyonu, Türkiye ile ilişkilerde son durumun yapıcı adımların atılmasına imkan tanıdığını belirterek, olası tüm işbirliği alanlarında gelişme sağlanması amacıyla Yüksek Düzeyli Diyalog toplantılarına ağırlık verilmesi tavsiyesinde bulunuyor.

Vize serbestisi ve süreçlerin hızlandırılması

Raporda, vize serbestisi alanında, Türkiyenin kriterleri henüz tamamlamadığı anımsatılarak, AB Konseyi ve Komisyon, kalan koşulların karşılanması için Türkiyeye teknik yardım sunmaya devam ediyor. bilgisi verildi.

Özellikle iş insanları, öğrenciler, ABde aileleri olan Türk vatandaşları için vize süreçlerinin kolaylaştırılması hedefiyle üye ülkelerle olasılıkların araştırılacağı belirtilen raporda, Bu aynı zamanda, uzun geçerliliğe sahip çok girişli vizelerin verilmesine olanak sağlamak amacıyla Vize Kanununun esnekliklerinden tam olarak faydalanmayı da içermelidir. ifadesi kullanıldı.
Düzensiz göç ve terörle mücadele

Raporda, Türkiyenin işbirliğiyle düzensiz göçte bir süredir gözlemlenen düşüşü temel alarak, suç kaçakçılığı ağlarını ortadan kaldırma, sınır korumasını güçlendirme yollarıyla Türkiyenin, ABye düzensiz göç akışını durdurmaya yönelik çabalarını hızlandırma tavsiyesinde bulunuldu.

Raporda ayrıca AB ile Türkiyenin göç ve kolluk kuvvetleri arasındaki işbirliğinin geliştirilmesi, Türkiyedeki mültecilere ve ev sahibi topluluklara verilen desteğin sürdürülmesi, en hassas mülteci gruplarına yönelik AB üye ülkelerine kabullerin hızlandırılması, diğer yandan menşe ülkelere güvenli, onurlu ve gönüllü dönüşlerin desteklenmesi gerekliliğine değinildi.

Gerektiğinde Türkiye Dışişleri Bakanını, AB Dışişleri bakanlarının gayriresmi toplantısı veya toplantılarına davet etme önerisinde bulunulan raporda, Türkiyenin ABnin ortak savunma ve dış politikası misyonu ve operasyonlarına katkılarını artırmasının teşvik edilmesi konuları yer aldı.

Eleştiriler

Raporda, Türkiyenin AB üyelik sürecinin kırılgan olmaya devam ettiği belirtilerek, şu tespitlere yer verildi:

Türkiyenin Kıbrıs meselesindeki tutumu ve Ada için iki devletli çözümü yüksek sesle desteklemesi büyük bir zorluk teşkil ediyor. Türkiyenin bölgesel çatışmalarda askeri yollarla verdiği destek ve Hamasa ilişkin görüşleri, ABnin tutumuyla çelişiyor. Ayrıca Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararlarının uygulanmaması da dahil olmak üzere, iç hukuktaki insan hakları ve hukukun üstünlüğüne ilişkin mevcut durum nedeniyle, AB-Türkiye ilişkilerinde aşılması gereken pek çok engel olduğu açıktır.

Hukukun üstünlüğü ve temel haklara ilişkin diyaloğun, AB-Türkiye ilişkilerinin ayrılmaz parçası olduğu kaydedilen raporda, Tek taraflı eylemlerden kaçınarak, Kıbrıs meselesi de dahil olmak üzere diyaloğu iyi niyetle sürdürmek, daha işbirlikçi ve karşılıklı yarara dayalı bir ilişkinin gelişmesine imkan verebilir. değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, ABnin, Türkiye ile olası tüm alanlarda, özellikle de daha geniş jeopolitik değişimlerin olduğu bir ortamda, güvene ve fikir birliği kültürüne dayalı bir ilişki geliştirme konusunda stratejik çıkarı olduğu açıktır. Ankara ile temel görüş ayrılıklarını gidermeye yönelik çabalar devam etmelidir. ifadeleri kullanıldı.

Ekonomi başlıkları

ABnin gelişen ilişkileri doğrultusunda 2021-2027 dönemi Katılım Öncesi Mali Yardım Aracı (IPA III) kapsamında Türkiyeye destek sağladığı anımsatılan raporda, AB, 2022de Türkiyeye 221 milyon euro tahsis etti. ifadesi yer aldı.

Raporda, Komisyonun, geçen yıl Avrupa Sürdürülebilir Kalkınma Fonu (EFSD+) kapsamında, Türkiyedeki özel ve kamu yatırımlarını desteklemek amacıyla AB garantileri sağlayacak bir Türkiye Yatırım Platformu kurduğu kaydedildi.

Platformun 2023 başında 14 programa 317 milyon euro garanti sağladığı anımsatılan raporda, yatırım hacminin 2 milyar euroya kadar çıkmasının beklendiği ifade edildi.

Raporda, Avrupa Yatırım Bankasının (AYB) 2019da alınan karar doğrultusunda Türkiyedeki faaliyetlerini gözden geçirmek amacıyla ülkedeki tüm yeni operasyonlarını durdurduğu anımsatılarak, depremin ardından kurumun Türkiyeye 400 milyon euroluk bir çerçeve kredisi sağladığı belirtildi.
Gümrük Birliğinin güncellenmesi

Komisyon tarafından o dönemde hazırlanan etki değerlendirmesinde, Gümrük Birliği güncellemesinin önemli ölçüde olumlu etki yaratacağı ve hem Türkiye hem de ABye ekonomik faydalar sağlayacağı belirtiliyordu. Bu değerlendirmenin temel unsurları bugün hala geçerlidir. ifadesine yer verilen raporda, AB Konseyinin, bozulan AB-Türkiye ilişkileri bağlamında 2017de bu konudaki müzakerelerine son verdiği hatırlatıldı.

Raporda, Türkiyenin mevcut Gümrük Birliğini bütün üye ülkelere etkin biçimde uygulamamasının ciddi sorun olmaya devam ettiği belirtilerek, Türkiyenin son zamanlarda somut sorunları ele alma yönündeki çabaları, özellikle 9 engelde kaydedilen ilerleme ve 5 engelin daha kaldırılması veya aşamalı olarak kaldırılacak olması taahhüdü, daha yakın bir katılımın temelini oluşturuyor. değerlendirmesi yapıldı.

Hızla gelişen küresel bağlamda, ABnin yeşil ve dijital dönüşümleri ve dayanıklı tedarik zincirlerine duyulan ihtiyaçla birleştiğinde, ticaret konularında ilerleme ortak çıkarımızadır. ifadesi kullanılan raporda, Mevcut Gümrük Birliğinin sınırları göz önüne alındığında, etkili bir anlaşmazlık çözümü mekanizması ve güvenceler de dahil olmak üzere kapsamlı modernizasyonu, AB-Türkiye ekonomik ilişkisinin tam potansiyelinden yararlanılmasına olanak tanıyacaktır. değerlendirmesinde bulunuldu.

Raporda, Türkiyenin, AB ile Gümrük Birliği içinde bulunan bir aday ülke olmasına rağmen ABnin Rusyaya yönelik yaptırımlarına uymamayı tercih ettiği hatırlatıldı.

Son güncelleme: 22:46 29.11.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı