• Turkhane Logo

AB ülkelerinin Maduro'ya verdiği süre doluyor

Yedi AB ülkesinin Venezuela'da seçimlere gidilmesi için Maduro'ya tanıdığı sekiz günlük süre bugün doluyor. ABD'dense Venezuela ordusuna "anayasa ve demokrasiyi savunmak adına" harekete geçme çağrısı yapıldı.

15:35 03 Şubat 2019 Pazar
AB ülkelerinin Maduro'ya verdiği süre doluyor
Yedi AB ülkesinin Venezuela'da seçimlere gidilmesi için Maduro'ya tanıdığı sekiz günlük süre bugün doluyor. ABD'dense Venezuela ordusuna "anayasa ve demokrasiyi savunmak adına" harekete geçme çağrısı yapıldı.

Yedi AB ülkesinin seçimlere gidilmesi talebiyle Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduroya tanıdıkları sekiz günlük süre bugün doluyor. Almanya, Fransa, İngiltere, İspanya, Portekiz, Hollanda ve Belçika taleplerinin yerine getirilmemesi halinde muhalif lider Juan Guaidoyu geçici devlet başkanı olarak tanıyacaklarını açıklamışlardı.

Maduro, söz konusu talebi küstahlık olarak nitelendirerek, Kimse bize ültimatom veremez. Eğer biri Venezueladan gitmek isterse gidebilir. Venezuela Avrupaya bağlı değil ifadelerini kullanmıştı.

Altı aydan bu yana ilk kez kamuoyu önüne çıkan ve destekçilerine seslenen Maduro, Venezuelanın gerçek devlet başkanı benim ifadelerini kullanırken, Kurucu Meclisin 2020 yılının sonunda düzenlenmesi planlanan parlamento seçimlerini öne çekme önerisini kabul ettiğini açıkladı. Maduro, (Muhalefet) seçimleri öne çekmek istiyor, o zaman hadi seçime gidelim diye konuştu. 


Diğer yandan kendisini geçici devlet başkanı ilan eden muhalif lider Guaido, Özgürlük elde edilene, seçimler yenilenene ve geçici bir hükümet kurulana kadar sokaklarda kalmaya kararlı olduklarını söyledi. Başkent Caracastaki AB merkez binasında konuşan Ulusal Meclis Başkanı, Şubat ayının belirleyici olması gerektiğini vurgulayarak 12 Şubatta yeniden sokağa çıkılması çağrısı yaptı.

Boltondan Venezuela ordusuna çağrı: Halkın yanında durun

Diğer yandan Guiodoyu geçici devlet başkanı olarak tanıyan ABDden bir çağrı daha geldi. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, Venezuelada Maduro karşıtı gösterilere polisin sert müdahelesinin görüldüğü görüntüleri Twitter hesabından paylaşarak Venezuela Ordusuna seslendi. Bolton mesajında, Venezuela ordusunun üst düzey komutası; zaman Venezuela halkının yanında durma zamanıdır. Venezuela için anayasayı ve demokrasiyi savunmak sizin hakkınız ve sorumluluğunuzdur ifadelerini kullandı. To the Venezuelan military high command, now is the time to stand on the side of the Venezuelan people. It is your right and responsibility to defend the constitution and democracy for Venezuela! https://t.co/SWpQ8lwHAe — John Bolton (@AmbJohnBolton) 2 Şubat 2019 Venezuela hava kuvvetlerinde general olarak görev yapan Francisco Yanez cumartes günü Twitter üzerinden yayınlanan videoda Guaidoyu geçici devlet başkanı olarak tanıdığını duyurmuştu. Maduroyu diktatör olarak nitelendiren Yanez, ordunun diğer mensuplarına da firar etme çağrısında bulunmuştu. 

Deutsche Welle Türkçe

Son güncelleme: 15:35 03.02.2019
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı