• Turkhane Logo

AB Ukrayna'ya yeni askeri yardım konusunda anlaştı

Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, 9-10 Şubat'ta yapılacak olağanüstü AB zirvesinden önce Brüksel'de toplandı. Toplantıda Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı.

10:17 24 Ocak 2023 Salı
AB Ukrayna'ya yeni askeri yardım konusunda anlaştı
Avrupa Birliği ülkelerinin dışişleri bakanları, 9-10 Şubat'ta yapılacak olağanüstü AB zirvesinden önce Brüksel'de toplandı. Toplantıda Ukrayna'ya yeni askeri yardım paketi üzerinde anlaşmaya varıldı.

Almanya Kieve Leopard tankları göndermesi için her gün daha fazla baskı altında kalırken Avrupa Birliği dışişleri bakanları bugün Ukrayna için 500 milyon Euro (542 milyon dolar) askeri yardım üstünde anlaşmaya vardı.

ABnin Ukraynaya yedinci yardım paketi, 27 ülkenin dışişleri bakanları Brükselde buluştukları sırada geldi. Son olarak geçen hafta Batılı ülkeler Ukraynaya muharip tanklar göndermekte başarısız olmuş, ancak milyarlarca dolarlık destek sözü vermişti.

İsveçli ve Çek yetkililer, dışişleri bakanlarının 500 milyon Euroluk paketle birlikte ABnin Ukraynadaki askeri eğitim misyonu için ek 45 milyonluk öldürücü olmayan ekipmanı onayladıklarını söylediler.

AB dönem başkanı İsveç, Twitter mesajında Ukrayna silahlı kuvvetlerine verdiğimiz desteği kararlılıkla sürdürüyoruz dedi.

Öte yandan toplantıya gelen birçok bakan Almanyanın Ukraynaya Leopard tankları gönderme izni vermesinin kilit önemde olduğunu söyledi.

Almanyanın Leopard tankları Avrupada çeşitli ülkelerin orduları tarafından kullanılıyor. Bu tanklar Rusya işgaline karşı savaşan Ukrayna için ideal tanklar arasında görülüyor, ancak Berlinin tankların satışına izin vermesi gerekiyor. Berlin ise izni verme konusunda hala direniyor.

Polonya, Ukraynaya elindeki Leopard tanklarından göndermek için Almanyadan izin isteyeceğini ve diğer ülkelerin de yapması halinde izni beklemeden tankları Ukraynaya gönderebileceğini söyledi.

Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics Brükseldeki toplantıya geldiği sırada Bu noktada savaşçı tankların neden sevk edilemediğini açıklamak için iyi bir bahane yok dedi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Gabrielius Landsbergis, tankların bir gün daha bekletilmemesi gerektiğini söylerken, Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu Avrupanın motoru olarak görülen Almanyanın Ukraynaya yardım etme konusunda özellikle sorumluluğu olduğunu söyledi. Lüksemburg Dışişleri Bakanı Jean Asselborn, Avrupalıların Ukraynaya ihtiyacı olan şey konusunda şimdi yardım etmemeleri halinde Rusyanın savaşı kazanabileceğini söyledi.

Bir AB diplomatı ise Almanyanın baskı altına alınmayı sevmediğini ve bunun yapıcı olmayabileceği uyarısında bulunduğunu söyledi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock Pazar günü toplantıda

Berlinin Polonyanın önünde durmayacağı şeklindeki yorumlarını açıklamayı reddetti. Baerbock yalnızca Ukraynayı savunmak için elimizden gelen her şeyi yapmak önemli dedi.

Almanya Başbakanı Olaf Scholzun merkez sol Sosyal Demokrat Partisi, Batı’nın savaşı alevlendirebilecek ani hamlelerden kaçınması gerektiği görüşünde. Ancak birçok AB müttefiki Almanyanın bu tutumunu reddediyor ve Rusyanın şimdiden 11 aydır devam eden Ukrayna işgalini sürdürmekte kararlı olduğunu söylüyor.

AB, Rusyaya karşı onuncu yaptırım paketi üzerinde çalışırken, Macaristan ise Rusyaya daha fazla yaptırıma karşı olduğu sinyalini verdi.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto Savaşı daha fazla uzatacak ve gerilimin tırmanmasına neden olabilecek tüm kararlar çıkarlarımıza aykırı. Yaptırımların Avrupayı çıkmaz yola ittiği kanıtlanmış durumda diye konuştu.

Son güncelleme: 10:17 24.01.2023
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı