• Turkhane Logo

AB temsilcilerine ülkeye giriş yasağı getirdi

Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri ve kuruluşlarının birçok temsilcisine ülkeye giriş yasağı koydu. AB Komisyonu, Rusya'nın kararının

18:09 29 Ocak 2022 Cumartesi
AB temsilcilerine ülkeye giriş yasağı getirdi
Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri ve kuruluşlarının birçok temsilcisine ülkeye giriş yasağı koydu. AB Komisyonu, Rusya'nın kararının

Rusya, Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve kuruluşlarının birçok temsilcisine ülkeye giriş yasağı koydu. Rusya Dışişleri Bakanlığı alınan kararın Brükselin absürt, tek taraflı kısıtlama politikalarına bir yanıt olduğunu açıkladı. Moskovanın bu kararı, ABnin Rus özel askeri şirketi Wagner ile bağlantılı kişilere yönelik geçen ay aldığı yaptırım kararına bir tepki olarak değerlendiriliyor.
AB Komisyonu, Rusyanın Avrupa Birliği ülkeleri ve kuruluşlarının belirsiz sayıda temsilcisine ülkeye giriş yasağı koyma kararının üzüntü verici olduğunu açıkladı. Brükselde açıklama yapan bir AB sözcüsü kararın herhangi bir hukuki gerekçe ve şeffaflığa sahip olmadığını ve buna ölçülü bir yanıt verileceğini belirtti.
Rusya Dışişleri Bakanlığı seyahat yasağının öncelikle Rus karşıtı propagandadan bizzat sorumlu olan kişileri kapsadığını açıkladı. Mütekabiliyet ve eşitlik prensibi gereği alınan karar uyarınca Rus tarafının seyahat yasağı konan kişiler listesini uzatabileceği belirtildi.
Rusya Dışişleri Bakanlığı açıklamasında kararın dünyanın farklı bölgelerinde etkin olan Avrupa menşeli özel askeri firmaları da hedef alacağı belirtildi. Kararın bu yönü Rusyanın Wagner Grubuna karşı AB yaptırımlarına tepki verdiği yorumuna neden oluyor.

ABnin yaptırım kararıAvrupa Birliği geçen ayın ortalarında Wagner Grubu yöneticilerine karşı yaptırım kararı almıştı. Bu kişilerin varsa AB üyesi ülkelerdeki varlıkları donduruldu ve Avrupaya seyahat yasağı kondu. Kremlin, Rusyanın gölge ordusu olarak nitelenen Wagner Grubu ile herhangi bir ilişkisi olduğunu reddediyor.
Wagner Grubunun Ukraynada Rusya yanlısı ayrılıkçılarla birlikte savaştığı ayrıca Suriye, Libya ve Orta Afrika Cumhuriyetinde de çatışmalara katıldığı kamuoyuna yansımıştı. ABD ordusunun elindeki bilgilere göre de Batı Afrika ülkesi Malide Wagnere bağlı birkaç yüz paralı asker bulunuyor.
Brüksel ile Moskova arasında iplerin gerilmesinde Ukrayna ile yaşanan kriz de önemli rol oynadı. ABD ve AB, Ukraynayı işgal etmesi halinde Rusyaya ağır ekonomik yaptırımlar uygulayacaklarını açıkladı.
Rusyanın Ukrayna yakınındaki birliklerinin sayısı ABDnin açıklamalarına göre 100 bini geçiyor. Moskova taarruz hazırlığında olduğunu yalanlarken NATOdan doğudaki genişlemesini durdurmasını istiyor.

Son güncelleme: 18:09 29.01.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı