• Turkhane Logo

AB, Rusya petrolüne yasağı onayladı

Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'dan petrol ithalatına yasak getirecek resmi kararı içeren yeni yaptırım paketini onayladı.

19:23 02 Haziran 2022 Perşembe
AB, Rusya petrolüne yasağı onayladı
Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkeler, Rusya'dan petrol ithalatına yasak getirecek resmi kararı içeren yeni yaptırım paketini onayladı.

AB Dönem Başkanı Fransanın resmi sosyal medya hesabından yapılan paylaşımda, üye ülke temsilcilerinin Lüksemburgda gerçekleştirdiği toplantıda, Rusyaya yönelik 6ncı yaptırım paketinin onaylandığı, bu tedbirlerin yarın AB Resmi Gazetesinde yayımlanarak yürürlüğe gireceği bildirildi.

Rusyaya yönelik yeni yaptırımlar içeren pakete göre, Ukraynaya saldırılarda rol oynayan bazı Rus yetkililer, oligarklar ve aile üyelerinin mal varlıkları dondurulacak. Bu kişilere seyahat yasağı getirilecek.
Rusyadan deniz yoluyla petrol ithalatı yasaklanacak. Bu yılın sonuna kadar Rusyanın petrol ithalatı yüzde 92 oranında azaltılacak.
Rus petrol sektörüne hizmet sağlanması da yasak olacak.
Aralarında Sberbankın da yer aldığı 3 Rus bankası ve 1 Belarus bankası uluslararası ödeme sistemi SWIFTten çıkarılacak. Rusyaya ihracat yasağının kapsamı genişletilecek.
Propaganda faaliyetinde bulunan 3 Rus medya kuruluşuna yayın yasağı getirilecek.
Rusyanın danışmanlık hizmetlerine erişimi kesilecek.
6NCI PAKET HAKKINDAAB Komisyonu, 6ncı yaptırım paketini geçen ayın başında hazırlamıştı.
Pakette, Rusyadan ham petrol tedarikinin 6 ayda, rafine ürün tedarikinin de yıl sonuna kadar aşamalı olarak kaldırılması yer alıyordu.
Pakette yer alan, özellikle petrol ithalatının yasaklanması konusu üye ülkeler arasında sorun çıkardı.
MACARİSTAN KARŞI ÇIKTIBaşını Macaristanın çektiği Çekya, Slovakya ve Bulgaristan gibi ülkeler yürürlüğe girmesi için oy birliği gereken pakete karşı çıktı.
AB üyesi ülkeler petrol yasağı konusunda yoğun müzakereler yürüttü. En son paketin Rusyadan tankerlerle petrol alımını kapsaması, boru hatlarının yaptırım dışında tutulması yönünde revize edilmesiyle AB ülkeleri uzlaşı sağlayabildi.
AB ülkelerinin liderleri, anlaşma sağlayabilmek için Rusyadan Avrupaya petrol taşıyan Druzhba boru hattını yaptırımlardan muaf tuttu.
Ayrıca, deniz yoluyla petrol ithalat yasağının yıl sonuna kadar devreye girmesine karar kılındı.
AB, tükettiği petrolün yaklaşık yüzde 25ini Rusyadan ithal ediyor.
ABnin Rusyadan petrol ithalatının üçte ikisini deniz yoluyla, üçte biri de boru hattıyla yapılıyor.
RUS ORTODOKS KİLİSESİ LİDERİ YAPTIRIM LİSTESİNE DAHİL EDİLMEDİAB üyesi ülkelerin çoğu, Rusyanın Ukraynaya saldırısını desteklediği gerekçesiyle Rus Ortodoks Kilisesi lideri Patrik Kirillin de yaptırım listesine alınmasını istiyordu.
ABnin hazırladığı yaptırım paketi teklifinde, Patrik Kirill, Rusyanın Ukraynaya saldırısını destekleyen en önde gelen kişiler arasında gösterilmişti.
Macaristan, Kirillin yaptırım listesine eklenmesine karşı duruyordu.
AB kaynakları, Kirillin söz konusu yaptırım paketine alınmadığını açıkladı.

Son güncelleme: 19:23 02.06.2022
SIRADAKİ HABER
Sayfa Başı